Většinu úhrad za zdravotnickou péči opět určí ministerstvo

18. 9. 2009 10:49
přidejte názor
Autor: Redakce
V dohodovacím jednání o výši úhrad za zdravotnickou péči na příští rok se pojišťovny dohodly pouze s gynekology, zubaři a záchrannými službami. O výši dalších úhrad rozhodne ministerstvo zdravotnictví formou vyhlášky. Po posledním kole jednání zástupců pojišťoven, lékařů a nemocnic to ČTK řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň...


Výši úhrad ministerstvo nebude určovat poprvé, naposledy tak učinilo loni.

Nemocnice se počátkem září pokusily prosadit navýšení plateb od pojišťoven o sedm procent, pojišťovny to však s odkazem na ekonomickou krizi a pokles příjmů z pojistného odmítly. Ani ministerstvo zdravotnictví se zvýšením úhrad oproti letošnímu roku nepočítá.

„Je třeba si uvědomit, že v celkové atmosféře ekonomické krize a snižujících se příjmů se nedá hovořit o tom, že by mělo dojít k nějakému výraznému navyšování úhrad,“ konstatoval Sršeň; pojišťovny podle něj ještě letos zřejmě vyčerpají své rezervy z předchozích let. „Žijeme v ekonomické realitě, kde se uskrovňují všichni, a není možné zdravotní pojišťovny opět uvrhnout do dluhů,“ prohlásil.

Dohodovací řízení o úhradách za péči na následující rok se koná každoročně, většinou v září. Zástupci lékařů, nemocnic a ambulancí několik dnů diskutují s pojišťovnami o tom, kolik peněz dostanou za poskytovanou péči. Letos byla situace oproti loňskému roku, kdy jednání rovněž skončila neúspěchem, vyhrocenější právě kvůli ekonomické krizi.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?