VFN chybí přístroj na drcení močových kaménků

6. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ze tří pražských přístrojů na drcení močových kaménků rázovou vlnou funguje jen jeden ve Vinohradské nemocnici. VFN nyní shání peníze na zařízení v hodnotě 20 milionů korun. Zatím má dva...


PRAHA - Ze tří pražských přístrojů na drcení močových kaménků rázovou vlnou funguje jen jeden ve Vinohradské nemocnici.

Bulovka ho z ekonomických důvodů odstavila a urologie na Karlově má zastaralý aparát.

„Pacienti musejí na Vinohrady nebo mimo Prahu. Sháníme peníze na nové zařízení za 20 milionů, zatím máme dva,“ řekl novinářům přednosta urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Jan Dvořáček.

Lidé mohou přispět na nový přístroj zakoupením vstupenky na galakoncert, který pořádá Nadační fond Lucie 6. dubna ve Vinohradském divadle. Vystoupí na něm i člen správní rady fondu, houslista Václav Hudeček.

Fond vznikl na klinice před 11 lety a za tu dobu získal téměř deset milionů korun na nákup diagnostických přístrojů a operační techniky.

Z výnosu loňského koncertu zakoupil šest endoskopických přístrojů pro vyšetření a operace močových cest u nejmenších dětí, včetně novorozenců.


UROLOGICKÁ KLINIKA VFN
Vznikla v roce 1976, má 85 lůžek pro dospělé a 15 lůžek pro děti, včetně šesti intenzívních lůžek pro dospělé a čtyř pro děti.

Ročně lékaři ošetří 80 tisíc pacientů a provedou 2500 operací, polovinu laparoskopických.

Mezi pacienty jsou muži s rakovinou prostaty, ženy trpící samovolným únikem moči i děti s vrozenými vadami, například s rozštěpem močové trubice.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?