VFN léčí deprese magnetickou indukcí

19. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na psychiatrické klinice VFN v Praze zahájili provoz laboratoře, která bude novým způsobem léčit depresívní stavy. Repetitivní transkraniální magnetická stimulace je založena na stimulaci neurony mozkové kůry...


Na psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze zahájili v provoz laboratoře, která bude novým způsobem léčit depresívní stavy.

„Deprese postihuje čtvrtinu žen a zhruba osminu mužů. Především ve věku 25 až 44 let,“ řekl při zahájení provozu profesor Jiří Raboch, přednosta kliniky.

Mezi příznaky depresívní poruchy patří smutná nálada, která je už takového stupně, že je pro nemocného naprosto nenormální, má ji takřka denně po dobu alespoň dvou týdnů.

Běžně pak postižený ztrácí zájem o cokoli, nemá radost z ničeho, je unavenější a jakoby bez energie.

Nová metoda léčby se jmenuje repetitivní transkraniální magnetická stimulace, při které jsou stimulovány neurony mozkové kůry principem magnetické indukce za použití krátkodobých pulsů silného magnetického pole.

Metoda je už ve světě známá a provádí se pomocí speciálního přístroje, který stojí přibližně jeden a půl miliónu korun.

„Zákrok trvá poprvé s veškerou přípravou asi hodinu, pak už jen dvacet minut. K úspěšné léčbě je třeba patnáct aplikací,“ vysvětlil profesor Raboch. Uvedl, že po léčbě dochází ke zlepšení nálady u pacientů s depresí, což potvrdily i srovnávací studie sléčbou pomocí antidepresív.

Zákrok stojí zhruba 1200 korun a zdravotní pojišťovny ho zatím nehradí, ale v rámci studie ho mohou vykázat, a pojišťovna ho proplatí.

VÁCLAV PERGL, Právo, 19.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?