VFN mohla při zadávání zakázek obcházet zákony, ukázal audit

23. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze, která je v Česku druhá největší, mohla při zadávání zakázek obcházet zakázky. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na výsledky auditu.


Ve zprávě například stojí, že projekt s názvem „Zajištění přípravné a projektové dokumentace pro rozvoj nemocnice“ za 43 milionů korun získala bez výběrového řízení firma Atelier PENTA, v.o.s.

Společnost Atelier PENTA si podle listu nechala napsat doložku, že její práce je autorská, a nesmí ji dál rozvíjet nikdo jiný. „Nemocnice nedokázala prosadit odstranění tohoto článku z návrhu smlouvy a společnosti Atelier PENTA, jako jedinému dodavateli, se tak otevřela cesta k zakázce ve vysoce nadlimitním objemu 43 milionů korun, a to již bez dalšího výběrového řízení,“ cituje deník zprávu.

„Nadlimitní“ objem zakázky znamená, že cena zakázky překročila hranici, nad kterou musí být podle zákona vypsána řádná soutěž. Podle informací MfD vnitřní kontrola nemocnice na tento problém upozorňovala. Nikdo jej však neřešil a nemocnici nezbylo než zakázku firmě dát.

Audit rovněž ukázal, že nemocnice během čtyř let investovala po menších částkách 8,8 milionu korun do výměny oken, jen v jednom případě ale vyhlásila soutěž. I v tomto případě zakázku nezískala vítězná firma a VFN bez zdůvodnění vybrala druhou firmu v pořadí.

U další zakázky na stavební úpravy pro vybudování molekulárně genetické laboratoře za 4,5 milionu korun zvítězil uchazeč s nejdražší nabídkou, který měl být podle auditu kvůli nesplnění jednoho z hodnotících kritérií vyloučen.

Podle ředitelky nemocnice, bývalé ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, jsou zjištění auditu závažná. „Nechala jsem si zpracovat i vnější audit, který vyšel vlastně stejně. Kromě toho jsem si zadala zjistit, kdo nese trestněprávní a pracovní odpovědnost,“ řekl deníku Jurásková. Dodala, že z výsledků auditu vyvodí personální důsledky. Výsledky by měla mít do konce týdne.

Dvě nejpodivnější zakázky, plán rozvoje za 43 milionů korun a výměnu oken za 5,5 milionu korun, už nemocnice v reakci na audit zrušila. Podle Juráskové se navíc změní vnitřní pravidla pro zakázky podle doporučení auditu a zakázky se začnou kontrolovat pravidelně každé tři měsíce, napsala dnešní MfD.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?