VFN: Stěhovat se nebudeme, chceme rekonstruovat

24. 3. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví společně s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) rázně odmítlo spekulace médií o chystaném prodeji lukrativních pozemků v centru Prahy. Takový prodej by znamenal stěhování nemocnice, podle VFN se ale nic takového nechystá, naopak se prý hledají peníze na rekonstrukce budov.


O prodeji pozemků na Karlově náměstí a následném stěhováním nemocnice se hovoří již řadu let. Naposledy se jím zabývala vláda Mirka Topolánka. Nyní server Aktuálně.cz přišel s informací, že nově se prodejem bude zabývat i vláda Jana Fischera ještě před parlamentními volbami.

Podle serveru vláda jednání o investici 40 milionů na projekt a přípravné práce přerušila a definitivně rozhodne příští pondělí. „Musí se vysvětlit některé formální otázky s ministerstvem financí,“ zdůvodnil pro server odklad Jiří Hrbek z tiskového oddělení. Jenže jak ministerstvo zdravotnictví, tak samotná VFN takovou interpretaci odmítá.

Projekt ano, ale na výstavbu

Podle ministerstva zdravotnictví sice přípravné práce probíhají, ale nemají nic společného s prodejem pozemků. „Jednání o investici 40 milionů korun na projekt a přípravné práce se týkají výstavby nové budovy právě v hlavním areálu VFN,“ uvedl pro ČTK Sršeň.

„Se stěhováním nebo jakýmkoli útlumem v hlavním areálu na Karlově náměstí a v areálech navazujících se nepočítá, a tudíž se v této oblasti nebudou uvolňovat ani žádné parcely,“ zdůraznil dále mluvčí.

VFN: Tyto spekulace odmítáme

Informace popřela i samotná VFN, s prodejem pozemků se podle ní nepočítá, ve hře nejsou prý ani jiné varianty. „Naopak Všeobecná fakultní nemocnice v Praze bude usilovat o získání finančních prostředků na rekonstrukci všech budov jak v centrálním areálu, tak i objektů dislokovaných pracovišť,“ ohradilo se proti informacím vedení nemocnice.

Projektové práce jsou podle něj spojeny s rozvojem nemocnice, nikoliv s její likvidací. „V žádném případě nesměřuje k vymístění VFN z centrálního areálu nemocnice, který se skládá z budov v okolí ulic U Nemocnice, Ke Karlovu a Apolinářská, ale k nastavení optimálních návazností, dopravní obslužnosti areálu a odpovídajícího prostředí pro pacienty. Realizace projektu závisí na finančních prostředcích uvolnitelných v dalších letech na jeho realizaci,“ píše se dále v tiskovém prohlášení

Stěhování by se nemělo dotknout všech oborů

Server uvedl, že návrh ministryně Dany Juráskové nepočítá se stěhováním celého komplexu za Prahu, jak předpokládal plán předchůdkyně Daniely Filipiové. Hlavní areál VFN mezi ulicemi U nemocnice, Benátská a Vyšehradská má podle plánů Juráskové zůstat zachován pro zdravotnictví a má být modernizován. Přesunou se do něj oddělení z blízkého okolí.

„Příprava výstavby nového objektu pro centrální příjem a navazující funkční oddělení vytvoří možnost rušení satelitů VFN a jejich přenesení do centrálního areálu,“ uvádí vládní dokument, z něhož server cituje. Změny se dotknou chirurgických a interních oborů.

Proti loňskému plánu na stěhování v éře Filipiové se postavila Karlova univerzita a její 1. lékařská fakulta. Dozvěděly se o stěhování po úniku informací z vlády. Dosáhly toho, že byl vládní verdikt o stěhování zrušen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?