VFN v Praze otevírá v březnu Centrum pro rizikové novorozence

11. 3. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ke zkvalitnění zdravotní péče bude přispívat nové ambulantní oddělení Kliniky dětského a dorostového lékařství VFN a 1. LF UK v dětském areálu v Praze na Karlově.


Toto zařízení nese název Centrum komplexní péče pro děti s perinatální zátěží. Centrum bude poskytovat následnou, dlouhodobou péči dětem, které si s sebou nesou z období před porodem, během porodu nebo časného poporodního období zdravotní problémy přechodného nebo trvalého charakteru. Závažnost a tím i míra postižení závisí na výchozí situaci, na příčinách vzniku těchto potíží. Tyto děti mají bohužel vysoký podíl nejen na novorozenecké úmrtnosti, ale i na dlouhodobé nemocnosti spojené v některých případech s následnou celoživotní invalidizací. „Ve všech případech je u dětí s perinatální zátěží nezbytná následná diferencovaná péče, a to nejenom po dobu prvních týdnů či měsíců, ale nezřídka po dobu řady let.

Záměrem projektu je vytvořit centrum pro tyto rizikové novorozence a kojence, které díky individuálnímu přístupu a komplexní péči bude přispívat ke zvýšení kvality jejich života a snížení rizika trvalých následků,“ říká autorka a řešitelka celého projektu MUDr. Daniela Marková. V současné chvíli taková péče představuje mezeru nejen v našem, ale i světovém zdravotnictví. Poskytování této specifické následné péče je nekoncepční, ne zcela dostatečné a všestranně náročné. Jedním z důvodů je i chybějící koncentrace jednotlivých specializací na jednom místě. Vybudování Centra komplexní péče proto představuje významný krok k jejímu zkvalitnění u nás a do budoucna i k vytvoření tzv. „guidelines“, resp. standardizovaného systému v diagnostických a terapeutických přístupech jednotlivých onemocnění.

Centrum vzniklo díky projektu financovanému z Norského finančního mechanismu a z rozpočtu MZ ČR a VFN v Praze. Jeho realizace probíhala od března 2009 a zahrnovala v první fázi rekonstrukci nevyužívaných prostor VFN v tzv. dětském areálu Karlov, ve druhé proškolení multidisciplinárního týmu a ve třetí nákup technického vybavení. Centrum bude zaměřeno nejen na péči o pacienty z perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK, ale bude zajišťovat následnou péči i novorozencům z jiných zdravotnických zařízení Prahy a Středočeského kraje.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?