Více kreditů za kvalitní lekce

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od dubna 2009 mohou studující portálu EUNIO volit mezi odborným kurzem a e-learningem – za obě formy vzdělávacích aktivit budou ohodnoceni stejně.


Portál EUNIO obdržel rozhodnutí od POUZP ČMS, které potvrzuje, že s ohledem na vysokou kvalitu vzdělávacích témat jsou tyto lekce považovány za odbornou akci s délkou trvání 4,5 hodiny a jsou tedy ohodnoceny 3 kredity v rámci celoživotního vzdělávání, tj. stejně jako školicí akce (odborný kurz). Všem uživatelům portálu EUNIO, kteří úspěšně absolvovali zkouškové testy po 19. 8. 2008, budou tyto zkoušky automaticky zpětně uznány s novým kreditním ohodnocením. V souladu s již avizovaným jarním programem se v těchto dnech na portálu objeví nová lekce: Laktační poradenství. Autorkou je PhDr. Bohdana Dušová z Ústavu ošetřovatelství, který působí v rámci Ostravské univerzity.

Ptát se a naslouchat – základ dobré komunikace

Kojení je složitý problém. Může ovlivnit mnoho faktorů souvisejících s vývojem dítěte, současně je třeba brát v úvahu postoj matky – korigovat její stavy, umět odpovědět na cílené dotazy a poskytnout adekvátní poradu.

Jak uvádí autorka: „Matky se často bojí hovořit o svých pocitech a problémech, především jsou-li v kontaktu s lidmi, které dobře neznají. Proto je třeba umět se dobře ptát a naslouchat a přesvědčit je, že o ně má poradce skutečný zájem. Ten je posilujícím faktorem další komunikace. V případě laktačního poradenství je důležité dobře naslouchat, na odpověď dát ženě dostatek času, aby si ji mohla také dobře promyslet. Pokud není odpověď dostatečně jasná, nebo si není matka jistá, je vhodné klást doplňující dotazy (formou otevřených otázek).“ Lekce poskytuje všem ošetřovatelům, kteří se v dané oblasti pohybují, maximální penzum informací a návodů k vytvoření optimálního prostředí pro kojící matky.

Dobré studijní výsledky přeje redakce portálu EUNIO

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?