Více než devět milionů lidí v Číně trpí demencí, zjistila studie

7. 6. 2013 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V roce 2010 trpělo v Číně demencí 9,19 milionu lidí, zatímco o dvacet let dříve to bylo jen 3,68 milionu. Vyplývá to z nové studie, kterou zveřejnil časopis The Lancet a která se zaměřila na zdravotní krizi. Na tu Čína s počtem obyvatel 1,33 miliardy však podle odborníků zatím není dost připravená. Výskyt demence v Číně stoupá mnohem rychleji, než se myslelo.


Vědci kompilovali data z téměř devíti desítek studií, které byly na toto téma zveřejněny v angličtině a čínštině v letech 1990 až 2010. Jejich cílem bylo propojit kusé údaje a získat z nich odhady počtu nemocných, založené na mezinárodně uznávané diagnostice.

Došli k závěru, že v roce 2010 bylo v Číně 9,19 milionu lidí trpících demencí, z nichž 5,69 milionu lidí mělo Alzheimerovu chorobu. V roce 1990 přitom podle nich bylo v Číně jen 3,68 milionu případů demence, z nichž Alzheimerova choroba tvořila 1,93 milionu případů.

Odhad pro rok 2010 znamená, že v Číně žije víc lidí s Alzheimerovou chorobou, než v kterékoli jiné zemi na světě.

Podle jednoho z hlavních autorů studie, Igora Rudana z Edinburské univerzity, lze nárůst počtu případů demence částečně připsat demografickým změnám. Čínští obyvatelé dnes žijí mnohem déle než před dvěma desítkami let, což souvisí s nárůstem prosperity země, poznamenal Rudan.

Studie zároveň klade otázky, jak je Čína na tuto změnu připravená s ohledem na to, že i západní země si teprve nyní začínají uvědomovat, jak značné náklady jsou potřeba na pomoc lidem s demencí.

Vědci mimo jiné zjistili, že demence je v Číně častější mezi ženami než mezi muži. To má velký dopad na zdravotní politiku, protože ženy v Číně žijí mnohem déle než muži a představují až 75 procent populace starší 85 let.

Podle autorů studie je třeba nejen vyčlenit na péči o takto nemocné osoby odpovídající finanční zdroje, ale vhodné by byly i veřejné vzdělávací kampaně. Ty by se měly zaměřit na běžné omyly týkající se demence - například tvrzení, že se v Číně příliš běžně nevyskytuje, že je to normální součást stárnutí, a že je lepší o tom nic nevědět, protože se s tím tak jako tak nedá nic dělat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?