Vícečetná těhotenství v důsledku IVF: menší spokojenost v mateřství

17. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Studie prezentovaná na konferenci v San Antoniu sledovala problém vícečetných těhotenství v důsledku IVF. Výzkum ukázal, že ženy, kterým se narodí dvojčata nebo trojčata, vykazují obecně menší spokojenost v mateřství. Některé z nich dokonce litují toho, že IVF podstoupily...


V americkém San Antoniu pokračuje konference o reprodukční medicíně. Lékaři z Harvardské univerzity prezentovali výsledky studie, ve které zkoumali problém vícečetných těhotenství po in vitro fertilizaci. Výzkum byl proveden na vzorku 300 žen.

Vedoucí výzkumného týmu, doktorka Marcia Wallisonová uvedla, že ženy, kterým se v důsledku metody IVF narodí dvojčata nebo trojčata, jsou nuceny zvládat značný psychický tlak. Některé dotazované matky dokonce řekly, že litují svého rozhodnutí podstoupit mimotělní oplodnění.

Matky po vícečetném porodu vykazovaly obecně menší spokojenost s manželstvím, než ženy, kterým se narodilo pouze jedno dítě. Matky s více novorozenci také pociťovaly neuspokojené rodinné potřeby a obecně méně kvalitní mateřský život.

Současný trend v oblasti asistované reprodukce směřuje k přenosu pouze jednoho embrya, aby se předešlo nežádoucím vícečetným těhotenstvím. Ty přitom tvoří 20 až 40 procent všech těhotenství, ke kterým došlo po in vitro fertilizaci. Vícečetná těhotenství znamenají větší riziko jak pro matku, tak pro plod.


DALŠÍ ZPRÁVY Z KONFERENCE V SAN ANTONIU:
Narodil se první primát, který byl počat po transplantaci vaječníků
Kouření marihuany snižuje plodnost, tvrdí americká studie
Infertility linked to 9/11 stress\\
Coffee 'boosts male fertility'\\

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 16.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?