Vicehejtmanovi se nelíbí postoj Hodonína k ozdravení nemocnice

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor mezi vedením kraje a představiteli Hodonína vzplál po nedávném zveřejnění návrhu krajské koncepce nemocniční sítě v regionu. Reaguje na dlouhodobě špatné hospodářské výsledky a menší efektivnost mnohých zařízení...


BRNO - Náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd (KDU-ČSL) kritizuje hodonínské zastupitele za jejich odpor k připravované krajské reformě tamní nemocnice. „Ze strany oponentů zatím nepadl jediný návrh, co s tím dělat,“ řekl včera Šmíd. Podle hodonínské místostarostky Zuzany Domesové (ČSSD) se zastupitelé bojí toho, že plánovaná redukce počtu nemocničních lůžek může v budoucnu zpochybnit samu existenci nemocnice.

Spor mezi vedením kraje a představiteli Hodonína vzplál po nedávném zveřejnění návrhu krajské koncepce nemocniční sítě v regionu. Reaguje na dlouhodobě špatné hospodářské výsledky a menší efektivnost mnohých jihomoravských zdravotnických zařízení. V nemocnicích je podle Šmída až třicetiprocentní nadbytek drahých akutních lůžek. Jejich počet chce proto kraj zredukovat a část přeměnit na lůžka následné péče.

Hodonínská nemocnice má celkem 232 lůžek, z toho je 15 je určeno pro následnou péči. Podle kraje by se měl snížit počet akutních lůžek o 75, dalších 35 by se změnilo na lůžka následné péče. Obzvláště ohrožen by byl provoz porodnického oddělení. Jeho činnost je podle Šmída zcela neefektivní. V hodonínské porodnici se za rok dlouhodobě provádí zhruba 400 porodů, nezbytným minimem přitom podle odborníků je alespoň 500 porodů, uvedl.

O tom však Hodonínští nechtějí ani slyšet. „Ano, nějaká redukce je nutná, ne však tak výrazná,“ míní Domesová. Nemocnice snižovala počet lůžek již dříve. „Nevím, proč tedy máme snižovat ještě,“ uvedla. Obává se, aby další redukce nebyla začátkem konce celé nemocnice. S více než 500 zaměstnanců je přitom jedním z významných hodonínských zaměstnavatelů.

Náměstek hejtmana tvrdí, že právě „ozdravná kúra“ má předejít budoucím potížím zařízení. Kraj proto údajně chce v Hodoníně i dalších městech podporovat maximálně kvalitní péči v oborech, o něž je mezi lidmi v regionu zájem. O zájmu veřejnosti o hodonínskou porodnici však nevypovídá fakt, že mnohé tamní ženy rodí v nedaleké Břeclavi a Kyjově, míní Šmíd.

Vicehejtman doufá, že s Hodonínskými nakonec najde společnou řeč. Zastupitelé o spolupráci s krajem zájem mají a požádali jej, aby se mohli na tvorbě koncepce nemocniční sítě podílet.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?