Vídeňská obří nemocnice AKH má vážné finanční problémy

14. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vídeňská Všeobecná nemocnice, kterou Rakušané označují za největší nemocnici v Evropě, musí bojovat s nedostatkem peněz podobně jako mnohá zdravotnická zařízení v Česku...


VÍDEŇ - Vídeňská Všeobecná nemocnice (AKH), kterou Rakušané označují za největší nemocnici v Evropě, musí bojovat s nedostatkem peněz podobně jako mnohá zdravotnická zařízení v Česku.

Vedení ústavu se obává, že vynucené úspory se mohou nepříznivě dotknout i samotných pacientů.

Nemocnice se dostala do finanční nouze poté, co spolková vláda přiškrtila tok dodatečných nákladů, ze kterých se hradí například výzkum.


„Z citronu AKH už není co vymačkat,“ varuje ředitel AKH Reinhard Krepler.

Zatímco v roce 2000 AKH dostala na tyto účely 101 milionů eur, nyní si musí vystačit s 58 miliony eur. V letošním rozpočtu nemocnice tak vznikl schodek 29 milionů eur.

„Z citronu AKH už není co vymačkat,“ varoval ředitel AKH Reinhard Krepler v listu Kurier. Personálu se sice podařilo omezit část administrativních výloh, na pokrytí finanční „díry“ to ale zdaleka nestačí.

Krepler proto usilovně hledá podporu u vídeňského magistrátu, který se o správu nemocnice dělí se státem.

K zabránění finančního kolapsu nemocnice byl povolán poradce z Německa, který navrhuje, aby byla AKH od příštího roku vedena jako společnost s ručením omezeným. Uvažuje se také o založení nové lékařské univerzity.

Krepler vidí možnost řešení také v přeorientaci části pacientů AKH na jiná místa. Do mamutího zdravotnického zařízení přichází každoročně kolem 1,5 milionu lidí a 90 tisíc pacientů bývá ošetřeno na lůžku.

Dosud byla AKH velkorysá, v budoucnu chce ale část proudu nemocných odklonit na ústavy ve Vídni a spolkových zemích Dolní Rakousy a Burgenland. To ale může narazit na všeobecnou nevoli, protože AKH se mezi obyvatelstvem těší velmi dobré pověsti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?