Video s šéfem nemocnice šokovalo, ředitel se brání

3. 2. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Videonahrávka s ředitelem pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslavem Ludvíkem z výjezdní porady předsedů, primářů a vrchních sester nemocnice ve Špindlerově Mlýně, která nyní koluje na internetu, vyvolala doslova poprask.


Ludvík, který je pražským zastupitelem za ČSSD, v ní otevřeně mluví o připravených výběrových řízení a o prominentních pacientech, takzvaných „kuliších“, přes něž nemocnice dostává peníze na nejrůznější stavby.

„Celé video má hodinu a 10 minut. Na internetu je vidět jen účelově sestříhaná část v délce několika minut, která má poškodit a destabilizovat nemocnici,“ sdělil Právu Ludvík.

V originálním záznamu se podle informací Práva například ukazuje, že poté, co Ludvík popsal průběh výběrového řízení, vyzval kvůli úsporám k ukončení podobných praktik.

„Nevidím důvod odstoupit. Podle mě by měli odstoupit ti lidé, kteří to sestříhali,“ bránil se Ludvík s tím, že nahrávka byla na harddisku a přístup k němu měla jediná osoba.

Na dotaz Práva která, Ludvík neodpověděl. Naznačil, že to mohla být Eva Jurinová, mluvčí nemocnice. Ta v pondělí dostala výpověď, údajně kvůli kampani, kterou proti němu a vedení nemocnice vedla.

Jurinová ale zásah do nahrávky a její sestříhání odmítla: „To je nesmysl. Copak jsem se zbláznila?“ Odmítla rovněž, že by vedla kampaň proti nemocnici. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath o videu řekl: „Pokud je ta nahrávka pravdivá a nejde o manipulaci, tak je to skutečně šokující. Téměř odmítám věřit, že něco takového myslel vážně. Pokud to tak je, ministr zdravotnictví musí jednat.“

K videu se vyjádřil i mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. „Video je profesionální práce. Někdo do něj investoval nějaké prostředky. Evidentně je velmi sestříhané. My nevíme, co bylo před těmi výroky a co po nich. Pokud se k tomu máme nějakým způsobem stavět, budeme chtít nejdříve vidět celé video.“ „Šokující je pro mě, s jakou bezostyšností o nemorálních věcech ředitel hovoří, patrně vědom si naprosté beztrestnosti,“ řekl Právu prezident lékařské komory Milan Kubek.

Investicím pomáhal systém "kulichů"

Ludvík například připomíná, že motolská nemocnice dostala v minulosti na investice již čtyři miliardy korun na přestavbu dětské pavilónu. „To je jen výsledek hodně tvrdého lobbingu v těch vyšších patrech tohoto státu,“ tvrdí ředitel.

„Ta nemocnice je schopná splnit každému, co mu na očích vidí - v těch odborných problémech,“ zdůrazňuje Ludvík s tím, že „to je ten systém kulichů“, kteří jsou na jednotlivá oddělení posíláni skrze sekretariát ředitele. „Přes tyhle lidi my ty peníze opravdu dostaneme,“ uvedl.

Ve zveřejněné nahrávce z porady se Ludvík vyslovuje k systému výběrových řízení.

„Občas sice soutěžíme, ale to vypadá tak, že je pět firem, které mohou dodat materiál. Tak se řekne, firma A se zúčastní, firma B se zúčastní, firma C se zúčastní, firma D vyhraje a firma E se zúčastní. Příště se to prohodí,“ naznačil způsob, jakým mohou řízení probíhat. „Fakt si myslíte, že to nevím,“ postavil si otázku ředitel? V celé nahrávce pak vyzval k ukončení těchto praktik.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?