Vietnam: Herbicid Agent Orange ohrožuje obyvatele i 30 let po válce

12. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Agent Orange, nejznámější z toxických herbicidů, které během války ve Vietnamu používala americká armáda, nadále kontaminuje dioxinem tamní obyvatele i zvířata. Uvádí to studie z časopisu The Journal of Occupational and Environmental Medicine...


HANOJ -

Studie byla uskutečněna v loňském roce ve městě Bien Hoa ležícím 32 kilometrů od Ho Či Minova města (bývalého Saigonu) a prokázala, že u obyvatel i v tamnějších potravinách, které konzumují, bylo naměřeno zvýšené množství dioxinu pocházejícího z Agentu Orange.

„Ačkoli rozprašování tohoto herbicidu skončilo před třemi desetiletími, v některých oblastech Vietnamu je potrava každodenním zdrojem dioxinu z Agentu Orange,“ uvádí studie. Přítomnost Agentu Orange vědci, kteří studii uskutečnili, zjistili v kuřatech, kachnách, vepřovém, hovězím, rybách a jedné ropuše nakoupených na místním trhu.

Podobnou studii na jaře letošního roku zveřejnil časopis Nature; uvedl v ní, že americká armáda v letech 1961-1971 rozprášila miliony litrů toxických herbicidů, hlavně známého Agentu Orange, s velkým obsahem dioxinů. Cílem bylo zničit tropické lesy, jež byly dobrým úkrytem pro protivníka.

Tento dioxin se nahromadil v potravním řetězci a podle vietnamského Červeného kříže trpí jeho důsledky, jež se projevují například vrozenými deformacemi nebo rakovinovými onemocněními, ještě dnes více než milion lidí.

USA opakovaně tvrdí, že je třeba většího množství studií, aby se prokázaly údajné dopady Agentu Orange.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?