Vinohradská nemocnice má bezpečnou ambulanci a zve zdravotníky na prohlídku

23. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vinohradská nemocnice představila vzorovou ambulanci, v níž budou lékaři a sestry zabezpečeni proti útokům pacientů. Tři ordinace budou stát 1,5 milionu, nemocnice na ně dostala peníze od sponzorů. Od MZ se jí dostalo jen slovní podpory. "Zveme zástupce zdravotnických zařízení z celé republiky, ať k nám přijedou a řeknou své zkušenosti a poznatky, co bychom měli v ambulanci doplnit...


PRAHA - Vinohradská nemocnice minulý týden ve čtvrtek představila vzorovou ambulanci, v níž budou lékaři a sestry zabezpečeni proti útokům pacientů. Zdravotníci z celé republiky se na ni mohou přijet podívat a pomoci tvůrcům s jejím vybavením. „Zveme zástupce zdravotnických zařízení z celé republiky, ať k nám přijedou a řeknou své zkušenosti a poznatky, co bychom měli v ambulanci doplnit,“ řekl mluvčí nemocnice Leoš Kabát.

Vzorová ambulance je v areálu stravovacího provozu a nebude se v ní léčit. V květnu budou podle jejího vzoru otevřeny na chirurgických oborech tři bezpečné ambulance. Vybavení se přesune do jedné z nich. Tři ordinace budou stát 1,5 milionu, nemocnice na ně dostala peníze od sponzorů. Od ministerstva zdravotnictví se jí dostalo jen slovní podpory.

Bezpečné ambulance budou podobně jako tato vzorová vybaveny videotelefony. Zdravotníci uvidí, kolik lidí přichází a jak se chovají. Pokud začne být pacient v ordinaci agresivní, zmáčknou „panikové“ tlačítko. Tím se odemkne únikový východ a vyšle signál bezpečnostní službě a policii. Před vchodem bude bezpečnostní rám, aby pacient nemohl vnést do ordinace zbraň. Nábytek bude připevněn k podlaze. Léky budou ve skladu za ordinací.

Vzorová ambulance byla vybudována v rámci Vinohradské výzvy. Podepsalo ji přes 6000 zdravotníků, kteří nabádají politiky, aby udělali něco pro jejich ochranu. Kabinet tuto středu vyjádřil nesouhlas s poslaneckým návrhem na přísnější tresty pro útočníky na záchranáře s vysvětlením, že tento problém bude řešit vládní novela trestního zákona.

Podle vinohradského psychologa Karla Humhala drží klíč k agresi lékař, který by měl rozpoznat psychický stav pacienta a podle toho jednat. „Vybavovat ordinace je hezké, a jsme rádi, že je budeme mít, ale podstatné je to, aby si zdravotníci osvojili chování, jak udržet agresi pacientů v mezích,“ řekl.

Také ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz sází na výcvik svých lidí tak, aby správně reagovali v krizových situacích. Záchranka přijme ročně 300.000 tísňových volání a ošetří 120.000 lidí. „V roce 2002 bylo napadeno devět zaměstnanců, loni 18, z nich jeden je v plném invalidním důchodu a několik mělo zlámaná žebra. Za dva měsíce letošního roku bylo devět napadení,“ řekl.

Vzorové ordinace nemají podle Schwarze pro záchranáře velký význam, pracují v terénu, v bytech pacientů. Uvítali by však, kdyby nemocnice měly centrální příjmy. „Vyzvali jsme ministerstvo zdravotnictví, aby ve svých nemocnicích vybudovalo centrální příjmy, kde by byla trvale bezpečnostní služba,“ řekl Schwarz.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?