Vinou státu může dojít k neštěstí

13. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátorka Zuzana ROITHOVÁ (KDU-ČSL), bývalá ministryně zdravotnictví, navštívila při pondělní pracovní návštěvě polikliniku Stříbro. S tamními lékaři hovořila o kvalitě lékařské péče poskytované na Tachovsku a potížích s jejím financováním...


TACHOV -

Řídce osídlené Tachovsko tíží nejen problémy s financováním lékařské služby první pomoci, ale doplácí také na to, že má jedno výjezdové místo rychlé záchranné služby. Pokud je např. sanita na výjezdu mimo okres, akutní péči zajišťují lékaři z pohotovosti se svými kufříky. Leckdy čekají s pacientem desítky minut a trnou, aby jim mezitím nezemřel. Je to standardní situace?

V žádném případě. Bohužel, z analýzy sítě Rychlé záchranné služby provedené před několika lety vyplývá, že je ve 25 procentech okresů poddimenzovaná.

To je jediný problém?

Tím druhým je nedostatečná vybavenost sanitek přístroji k resuscitaci.

Co by se stalo, kdyby kvůli dlouhým dojezdovým časům nebo nevyhovující výbavě sanity pacient zemřel, nebo měl těžké zdravotní následky?

Dotyčný, případně pozůstalí by zřejmě uspěli se žalobou u soudu, protože stát nesplnil svou povinnost zajistit akutní péči.

Z prováděné analýzy ale přece musely vyplynout nějaké návrhy jak situaci zlepšit. Co se s nimi stalo?

Bylo navrženo posílení rozpočtů okresů. Tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David se zabýval vším možným, jen ne těmito problémy. Potřebné peníze do okresů nepřitekly.

Pomohlo by tedy napumpovat je tam nyní?

Nejprve bude potřeba nová analýza situace, ta někdejší už je zastaralá a nevypovídá o dnešním stavu. Tachovsku by evidentně pomohlo, kdyby druhé výjezdové místo erzety měl.

Tachovský deník, 13.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?