Víra v zázračnost devitalizace by se neměla přehánět

24. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Obrovské naděje, které lidé trpící rakovinou vkládají do takzvané devitalizace, jsou podle ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně Jana Žaloudika přehnané. Na víkendovém kongresu onkologů v Ostravě zdůraznil...


že zatím se účinky postupu, s nímž oficiálně za velké pozornosti sdělovacích prostředků a veřejnosti přišel před devíti měsíci lékař Karel Fortýn, nijak neprokázaly.

„Na nějaký konkrétní výsledek musíme ještě minimálně tři měsíce počkat. Zatím mohu sdělit, že jedenáct našich speciálně vytipovaných pacientů operovaných touto metodou nemá komplikace. Pravděpodobně by je však neměli ani při standardním postupu. Chce to čas, sledování a další ověřování. Bohužel nemáme dost potřebných dat, znovu zkoušíme také na zvířatech, a to na myších a prasatech. Ale byť by byla setina naděje, musíme ji samozřejmě ověřit,“ zdůraznil Žaloudík.

Jak dále uvedl, lékaři a výzkumníci v současné době žijí pod velkým tlakem široké veřejnosti. „Mnozí lidé spatřují v postupu kolegy Fortýna, který spočívá v podvázání nádoru, jeho odumírání a následném spuštění imunitní reakce v tele a ničení metastáz, poslední a jedinou naději vyléčit rakovinu. Chápu je, ovšem nežijme v bludu. Nelze devitalizovat třeba žaludek nebo mozek. I takové požadavky někteří nemocní mají. Zoufalí lidé trvají na použití devitalizace i například u leukemie, což je naprostý nesmysl,“ upřesnil onkolog s tím, že medicína přesně neví, co se děje v těle při odumírání orgánů.

„U pokusů především na prasatech jsem byl vyloženě překvapen obrovskou schopností vstřebat nekrotizující tkáň, ale jsem skeptik, pokud jde o imunitní reakci vůči metastázám. Znovu opakuji, tato metoda vůbec není zdaleka tak jednoduchá, jak se pacientům na první pohled při povrchním výkladu jeví. Chce to čas a ověřovat a ověřovat, pak teprve uvidíme,“ konstatoval Žaloudik.

Vedoucí výzkumného týmu onkologů v Brně zároveň varoval před operacemi, které některé nemocnice v České republice dělají načerno. „Oficiálně tuto metodu zkoušíme ve městech Brně a v Praze. Časem snad přibudou další zdravotnická pracoviště. V Ostravském kraji projevila zájem soukromá Nemocnice Podlesí v Třinci. Víme však asi o dvaceti pacientech, kteří byli operováni načerno. Lékaři by je měli přinejmenším pečlivě sledovat, což se neděje,“ řekl Žaloudík.

Tiskový mluvčí Nemocnice Podlesí v Třinci David Rucki potvrdil zájem tohoto soukromého zdravotnického zařízení zkoušet devitalizaci u lidí.

„Jednali jsme v tomto směru, ale nejsme klinickým pracovištěm. Tyto zákroky neprovádíme a nechceme se k tomuto tématu vyjadřovat,“ prohlásil tiskový mluvčí.

V zázračné účinky devitalizace uvěřila podle přednosty ra-dioterapeutické kliniky ostravské fakultní nemocnice Pavla Vodvářky i mladá žena z Ostravy. Odmítla léčbu v tomto zdravotnickém zařízení a nechala si zákrok načerno provést v soukromé nemocnici.

Název ústavu Vodvářka odmítl sdělit. Po třech měsících pacientka zemřela v krutých bolestech. „Rozmlouval jsem jí její rozhodnutí. Nedala si však říci. Měla nádor děložniho čípku, který metastázoval do uzlin kolem páteře. Lékaři jí načerno podvázali metastázu v nadkličku. Po zákroku jí v operovaném místě vyrostla boule o velikosti tenisového míčku, žena nesmírně trpěla. Tři měsíce se držela rady operatérů a odmítala opiáty, které údajně tlumí očekávanou imunitní reakci. Nakonec utrpení nevydržela a nemoci podlehla,“ konstatoval Vodvářka. Podle něj by pravděpodobně zemřela i při standardním postupu, její trápení a kvalita posledních měsíců života však mohly být snesitelnější. „Devitalizace snad má naději, ale je třeba ji jako metodu solidně vyzkoušet a ověřit. Není možné se k ní slepě upnout,“ řekl přednosta.

Podobnou zkušenost s obrovskou vírou v devitalizaci mají i v litoměřickém hospici. Tady nedávno ve velkých bolestech umírala další pacientka z Ostravy.

„Žena odmítala opiáty, stále věřila, že se uzdraví,“ uvedla lékařka hospice. Podle primáře chirurgie ostravské fakultní nemocnice Tomáše Malého, který nemocnou operoval, však žena zmíněný zákrok nepodstoupila. „Rodina jí pravděpodobně chtěla udržet v nevědomosti a dát jí naději. Nejspíš jí řekli, že jí byla provedena devitalizace a že se uzdraví,“ uvedl chirurg.

Mirka Chlebounová, Moravskoslezský den, 24.04.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?