Virus eboly způsobil v Kongu smrt již nejméně 103 osob

14. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie propukla v lednu v okresech Kelle a Mbomo, které leží 800 kilometrů severozápadně od hlavního města Brazzaville. Podle konžských zdravotnických úřadů se obyvatelé nakazili při konzumaci masa infikovaných goril...


BRAZZAVILLE - Nejméně 103 osob již usmrtilo virové onemocnění ebola v odlehlých lesích Konžské republiky. Zaznamenáno bylo 119 případů nemoci, sdělily 11. března úřady. Choroba také ze dvou třetin vyhladila gorily v místní přírodní rezervaci.

Epidemie propukla v lednu v okresech Kelle a Mbomo, které leží 700, respektive 800 kilometrů severozápadně od hlavního města Brazzaville.

Podle konžských zdravotnických úřadů se obyvatelé nakazili ebolou při konzumaci masa infikovaných goril.

Gorily a šimpanzi začali hynout ve velkém množství koncem loňského roku. Zvlášť ničivé důsledky měla ebola v parku Lossi v oblasti Cuvette-Ouest. Zooložka Bermejo Magdalenová uvedla, že počet goril tam poklesl z 1200 na asi 450.

Ebola způsobuje průjmy a horečky spojené s krvácením do trávicího traktu a během několika dní na ni umírá 90 procent nakažených. Zatím na tuto nemoc neexistuje žádný lék ani vakcína. Včasná diagnóza eboly je obtížná, protože oběť trpí příznaky podobnými chřipce. Ebola se přenáší při kontaktu s tělními tekutinami nemocného.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?