Virus HIV už postihl i rodinu zimbabwského prezidenta

17. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zimbabwský prezident Robert Mugabe se stal dalším africkým vůdcem, který připustil, že někteří členové jeho rodiny se nakazili virem HIV. Mugabe to přiznal na první zimbabwské celostátní konferenci, která se problematikou AIDS zabývá. V Zimabwe je virem HIV nakaženo více než 24 procent obyvatel...


HARARE - Zimbabwský prezident Robert Mugabe se stal dalším africkým vůdcem, který připustil, že někteří členové jeho rodiny se nakazili virem HIV. Mugabe to přiznal na první zimbabwské celostátní konferenci, která se problematikou AIDS zabývá. V Zimabwe je virem HIV nakaženo více než 24 procent z 12,5 milionu obyvatel.

Zimbabwe tak patří k zemím s největším výskytem AIDS na světě. Počet případů navíc neustále roste a každý týden chorobě podléhá na 3000 lidí. „HIV a AIDS bezesporu představují jednu z největších hrozeb, před které je náš národ postaven,“ řekl Mugabe. „Tato nemoc nebere ohled na vaši pozici či barvu, je to

válka proti všem,“ dodal.

Kritici připomínají, že otázka AIDS byla v zemi dlouhá léta tabu. Vláda a úřady se podle nich neprozřetelně zabývaly jinými tématy a tuto problematiku stavěly až za ně.

Cílem nynější konference je umožnit dobrovolníkům, lékařům i humanitárním pracovníkům vypracovat strategii, která pomůže hrozivé statistiky snížit. Na úterním zahájení bylo delegátům řečeno, že hlavní překážkou pro účinný boj proti AIDS je chudoba a podvýživa.

Vláda však odmítá, že v minulosti neměla dostatek politické vůle problém AIDS řešit. Podle ní už přibližně 5000 osob má přístup k takzvaným antiretrovirálním lékům zpomalujícím průběh onemocnění. „Chtěl bych vás ujistit, že další zlepšení přístupu k těmto lékům je jednou z priorit vlády,“ řekl Mugabe.

Připomněl rovněž, že nákaza už postihla i některé významné podnikatele, členy parlamentu, vysokoškolské profesory či ministry. Před několika měsíci například bývalý prezident Malawi Bakili Muluzi uvedl, že jeho bratr AIDS podlehl. V květnu přišel o syna jeden z čelných politiků v Jihoafrické republice.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?