Virus MERS byl v Saúdské Arábii poprvé zjištěn u zvířete

12. 11. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
První případ nákazy zvířete koronavirem MERS ohlásila dnes Saúdská Arábie. Přítomnost viru, který zabil ve světě 64 lidí, byla zjištěna u velblouda, oznámilo podle agentury AFP saúdskoarabské ministerstvo zdravotnictví.


V prohlášení ministerstvo upřesnilo, že pozitivní výsledek přinesly předběžné laboratorní testy. Majitelem velblouda je domorodec z oblasti Džiddy, který je sám nositelem viru MERS.

Ministerstvo zdravotnictví prý teď spolupracuje s ministerstvem zemědělství a laboratořemi s cílem „izolovat virus a porovnat jeho genetickou strukturu se strukturou pacientova viru“.

Jestliže se prokáže, že je virus zjištěný u velblouda identický s virem jeho pána, „byl by to první případ na světě a možná cesta i k objevení zdroje viru“, uvedlo ministerstvo.

Celosvětově se virem nakazilo od loňska 151 osob, z nichž 64 zemřelo, uvedla dnes na svém webu Světová zdravotnická organizace (WHO). Z toho 53 úmrtí připadá na Saúdskou Arábii, dva lidé zemřeli v Kataru a jeden v Ománu.

Také poslední případ nakažení virem MERS byl potvrzen u 48letého obyvatele Kataru. Muž byl hospitalizován 31. října a v současnosti je stav kritický, upřesnila WHO. Tento pacient nebyl podle předběžného šetření v kontaktu s předcházející osobou, u níž byla laboratorně prokázána nákaza MERS. Často se ale údajně vyskytoval na místech chovu zvířat.

Symptomy MERS se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které před deseti lety usmrtilo na 800 lidí. MERS (Middle East respiratory syndrome) se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS se s ním pojí také selhání ledvin. MERS je smrtelnější, ale méně nakažlivý než SARS, a neexistuje proti němu vakcína.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?