Vítkovští špitál zachránili. Zatím

5. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Petice za zachování vítkovské nemocnice, kterou podepsalo více než šest tisíc lidí, zřejmě měla smysl. Nemocnice zůstane zachována. Alespoň prozatím. Obnoví se rovněž provoz mikrobusu, který převážel pacienty z Vítkova do novojičínské nemocnice.


To je výsledek středečního jednání na kraji, který vítkovskou nemocnici zřizuje. Krajští úředníci slíbili, že nyní k redukci lůžek nedojde, jedním dechem však dodali, že budou hledat možnosti, jak ztrátu v hospodaření nemocnice eliminovat.

„Nemocnice ve Vítkově má ve svém areálu také nevyužívané prostory. Pro tyto bude ve spolupráci s obcí Vítkov hledáno další využití. Tyto nevyužívané budovy znamenají pro nemocnici zvýšené roční náklady ve výši dvou milionů korun,“ uvedla tisková mluvčí Odboru kanceláře hejtmana kraje Šárka Vlčková.

Další dobrou zprávou je, že mezi vítkovskou a novojičínskou nemocnicí opět vyjede mikrobus, na který byli odkázáni mnozí pacienti z Vítkovska. Doprava tímto „pendolinem“, jak mu zde přezdívali, bude obnovena do středy 27. dubna.

„Od čtvrtku 28. dubna budou financování dopravy zajišťovat pravděpodobně obce společně. Nemocnice Nový Jičín bude přispívat 25 procenty nákladů na dopravu této linky. Symbolickou částkou na dopravném by se měli podílet také cestující,“ upozornila Vlčková.

Podle vítkovského starosty Pavla Smolky mají obce zhruba měsíc na to, aby jejich zastupitelstva dala návrh na spolufinancování této linky. „Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný i krajští zastupitelé nám tvrdili, že nic rušit nebudou. Budeme po nich ale chtít vizi, co bude s nemocnicí dál,“ pokračoval starosta.

Výše zmíněná petice za zachování nemocnice vznikla před časem poté, co kraj avizoval záměr zrušit lůžkovou část zdejší léčebny dlouhodobě nemocných (LDN). S tím nesouhlasili jak lékaři, tak zástupci obcí na Vítkovsku. Domnívají se totiž, že zrušením LDN by postupně nemocnice přišla také o pohotovost, rentgen, laboratoře a další oddělení.

Jak redakci před několika dny řekla předsedkyně krajské rady odborového svazu zdravotnictví a sociální péče MS kraje Vladimíra Bučková, nejednalo se jen o 40 lůžek LDN, ale o i zrušení fungujícího zázemí LDN a rehabilitace. „Postupně by se zrušil celý komplex,“ nechala se slyšet Bučková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?