Vláda chce do Parlamentu přijít s další "legislativní smrští"

31. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jsme rozhodnuti na podzim předložit zbývající sérii zákonů, kterými se přenesou kompetence dosavadních okresních úřadů na pověřené obce nebo na krajské úřady," řekl vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský. Avizuje i nové zákony o platebním styku, o finanční prokuratuře, o konkursu, nový daňový řád a v oblasti zdravotnictví, zákony o zdravotní péči, o způsobilosti k výkonu zdravotnických povolání či zákon o zdravotnických zařízeních...


Praha - Vláda avizuje, že ještě do konce svého funkčního období zkusí v Parlamentu prosadit další „legislativní smršť“. V posledních deseti měsících, které zbývají do voleb v červnu příštího roku, hodlá pokračovat v soudní reformě, reformě veřejné správy, pokusí se prosadit zákony související s důchodovou reformou a jako jeden z hlavních úkolů vidí přijetí zákona o státní službě. Absenci zákona, který by stanovil pravidla pro státní úředníky a na jehož podobě se čeští politici nedokázali shodnout řadu let, Česku vytýká Evropská unie.

„Jsme rozhodnuti na podzim předložit zbývající sérii zákonů, kterými se přenesou kompetence dosavadních okresních úřadů na pověřené obce nebo na krajské úřady,“ řekl vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský. Během měsíce bude podle něj vláda projednávat zásadní zákony související se správním soudnictvím - zákon o řízení před soudem ve věcech správních a zákon o nejvyšším správním soudu. Do voleb by vláda podle Rychetského ráda dokončila reformu justice. Již příští týden kabinet projedná návrh ústavního zákona o referendu a zákon o místním a krajském referendu. Problémem může být pro vládu to, že se již vícekrát politici neshodli, zda má být přijat zákon o obecném referendu, či se má případně všelidové hlasování vyhlašovat vždy podle speciálního zákona.

„V podmínkách menšinové vlády má samozřejmě opozice možnost v Parlamentu zabránit přijetí některých zákonů,“ připouští Zeman. „Reagujeme tak, jak musí reagovat každá menšinová vláda, to jest snažíme se v dialogu s ostatními parlamentními stranami získat jejich alespoň částečnou podporu pro ten či onen zákon, samozřejmě za cenu určitých kompromisů, které jsou v politice nezbytné,“ uvedl premiér. Šéf vládní legislativy Rychetský avizuje i nové zákony o platebním styku, o finanční prokuratuře, o konkursu, nový daňový řád a v oblasti zdravotnictví, zákony o zdravotní péči, o způsobilosti k výkonu zdravotnických povolání či zákon o zdravotnických zařízeních. „Po jistých úpravách znovu předložíme nový školský zákon a nový zákon o zbraních a střelivu,“ řekl Rychetský. Již nyní podle něj Česká republika harmonizovala asi 70 procent ze všech 12 tisíc existujících právních předpisů EU. Přeloženy byly dvě třetiny z 80 tisíc stran textů s evropskými předpisy a nyní se vláda rozhodla přeložit ještě více než 15 tisíc stránek rozhodnutí Evropského soudního dvora.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla prohlašuje, že do sněmovny předloží zákon o zaměstnaneckém připojištění a připraveny jsou i novely zákona o penzijních fondech. „Dalším důležitým úkolem je novela zákona o státní sociální pomoci, o sociální podpoře. Je tam řada prvků, o kterých se domníváme, že by měly působit motivačně. Naším cílem není pasivní spotřeba dávek,“ zdůraznil Špidla.

V resortu kultury má být dopracován památkový zákon, výčtový zákon o převodu kultovního majetku církví a náboženských společností a zákon o vývozu kulturních statků mimo hranice Evropské unie. Pouhých několik měsíců po schválení mediálního zákona by měla následovat novela nutná kvůli budoucímu předpokládanému přechodu televizí na digitální vysílání.

Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 31.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?