Vláda chce omezit dostupnost tabáku, alkoholu a drog hlavně dětem

10. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda ve středu projedná návrh zákona o opatřeních na ochranu před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Návrh zveřejnila ministryně Marie Součková...


PRAHA - Především děti a mladé lidi chce chránit vláda, která ve středu projedná návrh zákona o opatřeních na ochranu před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Návrh zveřejnila ministryně zdravotnictví Marie Součková na webových stránkách svého úřadu.

V Česku podle ní kouří téměř 30 procent dospělých, mezi patnáctiletými pětina. Každý obyvatel, včetně kojenců, vypije za rok 9,9 litru stoprocentního alkoholu. Rizikově pije třetina mužů a sedmina žen. Zkušenosti s alkoholem má 86 procent jedenáctiletých chlapců a 80 procent stejně starých dívek. Ilegální drogu užilo nejméně 35 procent šestnáctiletých.

Ministryně proto chce omezit dostupnost tabáku a alkoholu zavedením pravidel pro jejich prodej a šíření. Na rozdíl od platné úpravy z roku 1989 stanoví zákon strategie na odstranění problémů z užívání návykových látek a upravuje podmínky léčby závislých. Nově se část pravomocí přenáší na kraje a obce.

Podle návrhu budou tabákové výrobky jen ve specializovaných prodejnách, na čerpacích stanicích a v ubytovacích zařízeních, kde nebydlí děti. Prodejní automaty budou jen tam, kam nesmějí osoby mladší 18 let. Zakazuje se kusový prodej cigaret. Výrazně se omezí kouření na veřejných místech, mimo jiné v čekárnách a přístřešcích zastávek veřejné i městské dopravy.

Za prodej alkoholu a tabákových výrobků dětem a mladistvým hrozí pokuta od 20.000 do 100.000 korun. Reklama na tabák je zakázána s výjimkou specializovaných prodejen.

Přímé výdaje státního rozpočtu na prevenci škod činily loni 205 milionů korun. Po přijetí zákona stoupnou o 20 milionů. Úspory však lze očekávat z poklesu výdajů na léčení, například na choroby z kouření se vydá ročně přes 22 miliard. Zákon by měl platit od 1. července 2003.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?