Vláda chce snížit nemocenskou až o 15 procent; ušetří pět miliard

1. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocenské dávky by měly v příštích dvou letech klesnout o 11 až 15 procent. Včera o tom rozhodla vláda. Státní pokladna by tak ušetřila čtyři až pět miliard korun...


PRAHA -

Kabinet schválil návrh novely zákona o nemocenském pojištění, která je součástí reformy veřejných financí, řekla jeho mluvčí Anna Stárková. Reformní zákony bude nyní projednávat Poslanecká sněmovna.

Nejvíce chce stát podle návrhu ušetřit za prvních 14 dní nemoci zaměstnance. První tři dny by měl nemocný dostávat jen 25 procent z denního vyměřovacího základu, zatímco nyní dostává 50 procent.

Minimální denní vyměřovací základ, který je dnes 480 korun, bude v prvních 14 dnech nemoci snížen o deset procent. Výdělek od 480 do 690 korun se bude pro výpočet nemocenské snižovat o 40 procent a k výdělku nad 690 korun se nebude vůbec přihlížet.

Nemocenské dávky se navíc do roku 2005 nebudou valorizovat. Základ se také nebude počítat z posledního kalendářního čtvrtletí, ale z celých 12 měsíců.

Škromach na dnešní tiskové konferenci během zasedání kabinetu zdůraznil, že nebude krácena podpora, kterou pobírají rodinní příslušníci při ošetřování nemocného člena rodiny.

Úpravy nemocenských dávek mají zamezit jejich zneužívání. Za posledních deset let podle ministerstva práce a sociálních věcí průměrná délka pracovní neschopnosti stoupla z 23 dnů za rok na celý měsíc. Důležité však také je, aby lékaři nemocné důsledně kontrolovali, tvrdí ministerstvo.

Úprava povede ke snížení výše nemocenských dávek v poměru k čisté mzdě, a to nejvíc u lidí se středním a nízkým platem.

Největší dopad na nejchudší zaměstnance

Nejvíce ji pocítí zaměstnanci, kteří nevydělají ani průměrnou mzdu. Jim se dávky sníží z dnešních 83 na 65 procent.

Konkrétně to znamená, že lidé s průměrným výdělkem, který je v současnosti okolo 15 000 korun měsíčně, obdrží v prvních 14 dnech nemoci 4087 korun, což je o 1063 korun méně než dnes. Změny se však nedotknou mateřských dávek, které se jinak počítají shodným způsobem jako nemocenská.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?