Vláda dostane návrh složení komise na výběr hlavního hygienika ČR

24. 11. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní hygienik ČR musí podle služebního zákona jako náměstek ministra zdravotnictví projít stejně jako všichni odborní náměstci výběrovým řízením. Náměstky jmenuje ministerstvo, do funkce hlavního hygienika ho ale musí jmenovat vláda.


Ministerstvo zdravotnictví proto předkládá kabinetu na jednání 2. prosince návrh na složení výběrové komise a kritéria, jež by měl hlavní hygienik splňovat.

Zda bude funkci obhajovat současný hlavní hygienik Vladimír Valenta podle webu zatím není jasné, naopak by se mohli přihlásit další kandidáti z řad krajských hygieniků nebo někdo z hlavních hygieniků v minulosti.

Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová ČTK řekla, že výběrová řízení na šest odborných náměstků byla vypsána už 17. září, uchazeči se mohli přihlásit do 19. října. Do konce roku by mohlo být šest náměstků a náměstkyň jmenováno. Počty přihlášených nelze ze zákona zveřejnit, ani to, zda o místa budou usilovat současní náměstci, řekla mluvčí.

Místo náměstkyně pro majetkové a mezinárodní věci zastává Lenka Taie Kolaříková, náměstka pro ekonomiku a přímo řízené organizace Petr Landa, náměstka pro legislativu a právo Radek Policar, náměstka pro zdravotní péči Josef Vymazal, náměstka pro zdravotní pojištění Tom Philipp a náměstkyně pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová.

Materiál pro vládu obsahuje usnesení, jímž se jmenuje výběrová komise na služební místo hlavního hygienika ČR s postavením náměstka, případně náměstkyně pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví.

Podle zákona o státní službě jednoho člena komise navrhuje náměstek ministra vnitra pro státní službu, další tři ministr zdravotnictví. „Superúředník“ Josef Postránecký podle webu navrhuje náměstkyni ministra vnitra Moniku Pálkovou. Ministr Němeček navrhuje náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapu, svoji náměstkyni Lenku Tesku Arnoštovou a předsedu České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymulu.

Pokud by některý z navržených nemohl svoji funkci vykonávat, navrhuje se jako náhradník s postavením člena výběrové komise náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Pokud vláda rozhodne kladně, bude výběrové řízení vyhlášeno a začne třicetidenní lhůta pro podání přihlášek. Uchazeč o post hlavního hygienika ČR musí být bezúhonný a občan ČR. Splňovat také musí požadavky, které určil služebním předpisem státní tajemník ministerstva zdravotnictví Ivo Beneda. Vedle dobré znalosti cizího jazyka je to odborná způsobilost, způsobilost seznamovat se s utajovanými informacemi alespoň stupně utajení Důvěrné, předložit musí také lustrační osvědčení.

Podle služebního zákona musí být výběrové řízení vyhlášeno do 31. prosince 2015, zpravidla se dokončí do 30. června 2016.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?