Vláda navrhuje omezit dostupnost tabáku, alkoholu a drog

13. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud navrhovaný zákon schválí parlament, kouřit by se nesmělo například v čekárnách a přístřešcích zastávek veřejné i městské dopravy. Za prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým bude hrozit pokuta ve výši...


PRAHA - Vláda včera podpořila návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD), aby tabákové výrobky prodávaly spotřebitelům jen specializované obchody. ČTK o tom informoval Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády. Pokud navrhovaný zákon schválí parlament, mohly by být cigarety k dostání ještě u čerpacích stanic a v ubytovacích zařízeních, kde nebydlí děti.

Zakázán má být prodej kusových cigaret. Automaty s cigaretami najdou kuřáci pouze v místech, kam nemohou mladí lidé do 18 let. Nový zákon má zpřísnit i pravidla pro prodej alkoholu. Výrazně by měl zákon o opatřeních na ochranu před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami omezit kouření na veřejných místech. Kouřit by se nesmělo například v čekárnách a přístřešcích zastávek veřejné i městské dopravy.

Za prodej alkoholu a tabákových výrobků dětem a mladistvým má po přijetí zákona hrozit pokuta od 20.000 do 100.000 korun.

V České republice podle ministerstva zdravotnictví kouří téměř 30 procent dospělých, mezi patnáctiletými pětina. Každý obyvatel, včetně kojenců, vypije za rok průměrně 9,9 litru stoprocentního alkoholu. Rizikově pije třetina mužů a sedmina žen. Zkušenosti s alkoholem má 86 procent jedenáctiletých chlapců a 80 procent stejně starých dívek. Ilegální drogu užilo nejméně 35 procent šestnáctiletých.

Zákon, který má platit od poloviny letošního roku, stanovuje také strategii odstranění problémů vyvolaných užíváním návykových látek a upravuje i podmínky léčby závislých. Nově se část pravomocí přenáší na kraje a obce.

Přímé výdaje státního rozpočtu na prevenci škod způsobených drogovými závislostmi činily loni 205 milionů korun. Po přijetí zákona stoupnou o 20 milionů. Úspory však lze podle ministerstva očekávat díky poklesu výdajů na léčení, například na choroby z kouření se vydá ročně přes 22 miliard.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?