Vláda nesouhlasí se zvýhodněním pojištění nadstandardní péče

20. 6. 2013 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v demisi nesouhlasí s poslaneckou novelou, podle níž by si lidé mohli odečítat od daňového základu pojistné, které vydali za pojištění nadstandardní zdravotní péče. Vyplývá to z výsledků dnešního jednání kabinetu. Úprava by podle stanoviska pro zasedání vlády snížila daňové výnosy státu, krajů i obcí. Peníze by sice plynuly do zdravotnictví, ale nikoli do deficitního systému veřejného zdravotního pojištění, upozornil dokument. O návrhu rozhodne Sněmovna.


Skupina převážně koaličních poslanců chce předlohou motivovat obyvatele, aby si pojištění uzavírali a nadstandardní péči více využívali. Daňový odpočet by mohl činit nejvýše 12.000 korun ročně. Podle předběžného vyjádření vlády může návrh vést pouze k podpoře vytvoření příslušných pojistných produktů.

Takzvanou ekonomicky náročnější variantu zdravotních služeb zavedla vládní reforma od loňska. Pokud si ji lidé zvolí, doplatí ze svého rozdíl mezi základní péčí a nadstandardem.

„V současné době se ekonomicky náročnější varianta zdravotních služeb využívá v menší míře, než se předpokládalo,“ napsali předkladatelé z řad poslanců ODS, TOP 09, LIDEM a VV v důvodové zprávě. Je to podle nich dáno omezenou nabídkou nadstandardní péče i nízkou mírou motivace pacientů.

Ve výpočtu pro 300 000 poplatníků různého věku by výpadek daňových příjmů činil podle propočtů v důvodové zprávě nejvýše 217,5 milionu korun ročně. Do zdravotního systému by ale prý plynulo asi 580 milionů korun navíc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?