Vláda odborářům neustoupí, prohlásil Nečas

22. 9. 2010 9:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani včerejší masová demonstrace odborářů nezmění nic na úsporných plánech vlády. Prohlásil to premiér a šéf ODS Petr Nečas s tím, že je však kabinet ochoten jednat. Podobně reagovali i představitelé TOP 09 a Věcí veřejných.


Naopak ČSSD a komunisté protesty podpořili. Sociální demokraté v souvislosti s vládními škrty ve mzdách a se současnou změnou platových tabulek hovoří o „smrtícím koktejlu“.

Nečas prohlásil: „Vláda neuhne v žádném případě od snížení objemu platových prostředků ve veřejném sektoru o deset procent. O konkrétní formě tohoto snižování jsme připraveni jednat a také jednáme s představiteli příslušných odborových svazů.“

Snahou vlády podle něj bude, aby se snižování platů „nerozběhlo do nějakých resortních tabulek, které se budou lišit resort od resortu“, uvedl premiér.

K demonstraci se před svým odletem do New Yorku vyjádřil i prezident Václav Klaus, podle něhož „všichni rozumní lidé vědí, že demonstrace nic neřeší“.

„Včera jsem se dozvěděl půvabnou věc, že v jedné instituci se rozhodli přijít na demonstraci, ale po česku, jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno. To je klasická ukázka českých demonstrací,“ dodal Klaus.

Také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítl, že by vláda mohla ustupovat. „My nejsme v situaci, kdy bychom mohli slevit z tohoto rozhodnutí. Kdybychom ho odložili, čekala by nás všechny opatření mnohem tvrdší. Česká republika není v situaci, kdy se může rozhodovat, zda to udělá, nebo neudělá,“ řekl Kalousek novinářům.

Buď podle něj kabinet sáhne teď k sociálně citlivým opatřením ve výši desetiprocentního snížení objemu mzdových prostředků, „nebo se toho lekneme, budeme to dělat později, pak to bude mnohem víc než deset procent a zasáhne to mnohem víc lidí“, soudí šéf financí.

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John by podle svých slov byl první, kdo by demonstraci podpořil, pokud by bylo jasné, odkud vzít peníze. „Demonstrace je žádost po zaměstnancích v soukromém sektoru, aby vydali ze svých peněz více na platy státních zaměstnanců,“ uvedl ministr.
Podle Johna chce jeho resort sáhnout do tarifů o deset procent. „To způsobí, že z hrubé mzdy policisté přijdou jen o 6,3 procenta,“ prohlásil John s tím, že věří, že se vláda na svém středečním jednání dobere výsledku.

Do odborářů se ostře pustil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Demonstrace je podle něj důsledkem toho, že odbory nebyly ochotny věcně diskutovat o jakékoliv změně. „Místo konstruktivního řešení přicházejí se zmanipulovanými výklady škrtů, které jdou nad rámec návrhu předloženého ministerstvem práce a sociálních věcí i zadání ušetřit desetinu výdajů,“ uvedl Drábek.

Sobotka: Stačila by daňová progrese

ČSSD demonstraci odborářů označila za oprávněnou. Její lídr Bohuslav Sobotka uvedl, že by vláda měla jít cestou zavedení daňové progrese, většího zdanění hazardu nebo zrušení stropů na sociální a zdravotní pojištění.

„Tímto způsobem by mohla získat bez problémů oněch potřebných 7,5 miliardy korun k tomu, aby se nemusely platy plošně snižovat o deset procent,“ sdělil Sobotka. Varoval, že kvůli postoji vlády ztratí státní zaměstnanci motivaci pro stát cokoliv dělat. Kabinet by podle Sobotky měl požadavky odborářů vyslyšet. „Také kraje podporují oprávněné požadavky odborů,“ uvedl pak šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„Vláda těmito kroky připravuje plíživou privatizaci veřejných služeb v ČR jak na celostátní, tak na krajské úrovni a to je pro soc. dem. zcela nepřijatelné,“ doplnil.

Podle stínového ministra zdravotnictví za soc. dem. Davida Ratha povede snižování platů k odchodu lékařů a zdravotních sester do zahraničí. „Můžete nechat operovat pana premiéra Nečase, ale operace se brzy změní v pitvu,“ řekl Rath.

Protesty podpořili také komunisté. Ocenili, že odboráři našli odvahu vyjít do ulic. Místopředsedkyně Miloslava Vostrá uvedla: „Vláda nabízí odborům místo dialogu jen tvrdou ruku, zatímco pro různé lobby, ať už penzijní, nebo farmaceutické, má připraven lákavý cukřík.“

Komunisté navíc kritizovali plán na rušení malých policejních služeben. Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika tím vláda otvírá prostor pro soukromé bezpečnostní agentury. „ČR se pomalu stane ABL státem,“ prohlásil Kováčik v narážce na bezpečnostní agenturu, kterou vlastnil ministr dopravy Vít Bárta (VV).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?