Vláda pomůže Motolu zatím jednou miliardou

11. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda ve středu schválila ze státního rozpočtu 1,069 miliardy korun na odstranění havarijního stavu dětského areálu v pražské Fakultní nemocnici Motol. Práce mají začít okamžitě a skončit v roce 2006...


Pro letošní rok na to ze státního rozpočtu půjde 250 miliónů korun. Nemocnice pak během tří let přidá zvlastních zdrojů 268 miliónů korun. Celkově by tedy odstranění závad do roku 2006 mělo stát 1,337 miliardy korun. Právu to sdělila v průběhu jednání vlády ministryně Marie Součková.

„Vláda mi zároveň uložila zpracovat investiční záměr dětské části Motola, tedy jeho modernizaci a přestavbu, a předložit ho vládě do 30. června,“ řekla Součková.

Znamená to, že odstranění havarijního stavu může začít okamžitě. „Je to nejlepší zpráva za tři a půl roku, co jsem ředitelem nemocnice. Čekali jsme na toto rozhodnutí léta,“ řekl Právu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Po odstranění havarijního stavu by měly následovat druhá a třetí etapa, v nichž by se některé bloky dostavěly. Podle původního návrhu by právě druhá a třetí etapa měly být finančně nejnáročnější a měly by stát přes 3 miliardy Kč. Vláda o tom ve středu ale nerozhodla.

V dětské části Fakultní nemocnice Motol měsíčně dochází zhruba ke 40 haváriím. Minulý týden muselo být třináct dětí kvůli prasklým stoupačkám vody a vzedmuté podlaze v chodbě, kudy se vozí pacienti na a z operačního sálu, evakuováno.

Bývalá ředitelka nemocnice Motol a předsedkyně senátorského klubu Nezávislých Helena Rögnerová se obává, že bez koncepce dětských lůžek v Praze nelze schválit téměř 5 miliard korun na rekonstrukci motolské nemocnice.

„Je snaha schválit cokoliv a rychle. Vím, že rekonstrukce je nutná. Loni to byly čtyři miliardy a letos už pět miliard korun. Za tuto částku v podstatně vznikne nová nemocnice, která vyčerpá všechny finanční prostředky na opravu a rozvoj nemocnic v celé ČR,“ řekla.

Projekt předložený ministryní zdravotnictví Marií Součkovou (ČSSD) na dnešním jednání vlády podle ní připomíná dálnici D 47, kde všichni argumentovali její potřebou, ale nikdo už nediskutoval o velikosti a efektivním využití peněz.

„Jsem proti tomu, aby se zneužila dobrá myšlenka jako záminka získat od daňových poplatníků co největší množství peněz,“ dodala Rögnerová.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?