Vláda posvětila vyhlášku o dostupnosti zdravotních služeb

30. 8. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvýše 35 minut jízdy osobním automobilem to lidé mají mít k praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi a do lékárny. Vláda včera podle sdělení ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) schválila jeho nařízení o dostupnosti zdravotních služeb. Ministr to hodnotí jako přelomový okamžik, protože doposud žádné jasně vymezené garance pro pacienty neexistovaly.


Nejvýše 35 minut jízdy osobním automobilem to lidé mají mít k praktickému lékaři, zubaři, gynekologovi a do lékárny. Vláda podle sdělení ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) schválila jeho nařízení o dostupnosti zdravotních služeb. Ministr to hodnotí jako přelomový okamžik, protože doposud žádné jasně vymezené garance pro pacienty neexistovaly.

„Vyhláška představuje významný posun ve vymahatelnosti práv pojištěnců,“ sdělil Heger ČTK. Garanci dob uvítali majitelé lékáren, kteří v ní vidí jistotu existence menších lékáren na venkově, zkritizovaly ji ČSSD i KSČM.

Pojišťovny by se novým nařízením měly řídit od ledna 2013, schválený čas je o deset minut kratší než původně Hegerem navrhovaná maximální doba. Původní i aktuální návrh kritizovaly odbory, rada postižených i svaz pacientů. Podle nich hrozí zhoršení dostupnosti zdravotní péče. Zdravotním pojišťovnám prý nařízení umožní, aby nedaly už některým zařízením smlouvy, a některé nemocnice proto skončí.

„Schválenou vyhlášku chápu jako nutnou podmínku pro skutečnou konkurenci zdravotních pojišťoven. S její pomocí totiž vymezujeme pravidla hry, kterých se při optimalizaci péče pojišťovny musejí držet a zajistit každému dostupnou péči bez ohledu na jeho bydliště,“ sdělil ČTK náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek.

Podle stínového ministra zdravotnictví ČSSD senátora Jana Žaloudíka jde o přípravu na redukci sítě. „Zařízení dostupná v kratším dojezdovém čase teď mohou pojišťovny smluvně odříznout od zdravotní péče, a tím fakticky redukovat jejich počet,“ sdělil ČTK. Nařízení podle něj nezohledňuje hustotu osídlení a nestanoví postup pojišťoven, takže hrozí jeho zneužití.

Stínová ministryně zdravotnictví KSČM poslankyně Soňa Marková uvedla, že stanovení dojezdů je jedna věc, druhá je vymahatelnost pro pacienty.

„Dnes nesou odpovědnost za zdravotní péči pojišťovny, kterým tato všeho schopná vláda neustále ubírá potřebné peníze nepromyšlenými zásahy, jako navyšování DPH či zhoršování finanční situace občanů,“ sdělila ČTK.

Ve včera schváleném nařízení se řada čekacích dob zkrátila, například na náhradu kyčelního nebo kolenního kloubu ze 78 na 52 týdnů, na mamografický screening z osmi na šest týdnů a na endoskopické a artroskopické vyšetření z osmi na čtyři týdny. Naopak bylo prodlouženo čekání na operaci šedého zákalu z 26 na 30 týdnů. Na seznamu přibyla biologická léčba roztroušené sklerózy, pacienti na ni nemají čekat déle než čtyři týdny.

Podle legislativního náměstka Martina Plíška se čekací a dojezdové doby mohou časem změnit, až se vyhodnotí jejich „fungování“. Po schválení vládou mají pojišťovny i poskytovatelé péče čtyři měsíce na přípravu. Aktuálně jednají pojišťovny s nemocnicemi o nových smlouvách, staré vyprší na konci roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?