Vláda přidala zdravotnictví peníze

25. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři miliardy korun navíc si bude muset připravit stát pro příští rok na zdravotní pojištění. Vláda totiž minulý týden v tichosti rozhodla, že od ledna příštího roku bude za jednoho svého pojištěnce měsíčně platit vyšší částku...


Zemanův kabinet těsně po volbách rozhodl o miliardách na pojistné

Praha - : 481 korun místo dosavadních 439.

Důležitý verdikt Zemanova kabinetu zcela zanikl v ruchu politických jednání o budoucí vládě.

Pro státní kasu změna znamená, že v roce 2003 z ní na zdravotní pojistné půjde více než 33 miliard - státních pojištěnců je totiž v Česku podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny 5,8 miliónu.

Návrh, který předložil ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, proto nijak nenadchl jeho kolegu z Ministerstva financí Jiřího Rusnoka. Vláda ale návrh i přes jeho námitky schválila.

Zdravotním pojišťovnám další přísun peněz pochopitelně vyhovuje. „Je to velice podstatné, protože většina státních pojištěnců jsou naši klienti,“ reagovala na rozhodnutí kabinetu ředitelka marketingu a komunikace Všeobecné zdravotní pojišťovny Kateřina Zamastilová. Ta připomíná, že například na důchodce - kteří patří mezi státní pojištěnce - připadá podle statistik největší díl peněz vydaných na zdravotní péči.

S tím, že na jejich léčbu má stát přidat, souhlasí i Česká lékařská komora. „Hlavní přísun peněz do pojišťovenského systému obstarávají zaměstnanci, kteří platí nejvíc. Z jejich příspěvku se vlastně hradí léčebná péče všech. Byl bych proto rád, kdyby se platba za státní pojištěnce pravidelně o něco zvyšovala každý rok,“ uvedl prezident komory David Rath.

Někteří odborníci a politici, jako třeba poslanec Milan Cabrnoch (ODS), však dodávají: „Nelze říct, že je to špatně. Nic to ale neřeší. Rozhodnutí vlády zvyšuje výdaje státního rozpočtu, ale žádným způsobem nemění efektivitu využívání finančních prostředků ve zdravotnictví.“

V minulých letech byla valorizace této státní platby možná jedině úpravou zákona a schvaloval ji Parlament. Prosadit zvýšení bylo proto daleko složitější.

Naposledy se pojištění, které platí stát, zvedlo poslaneckou iniciativou v polovině loňského roku. Předtím bylo tři roky na úrovni 392 korun za jednoho pojištěnce.

Parlament pak souhlasil s tím, aby napříště o valorizaci rozhodovala už jen vláda.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 24.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?