Vláda rozhodne, zda se VZP zbaví pohledávek za 4,6 miliardy korun

2. 2. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a čtyři další zaměstnanecké pojišťovny se příští týden dozví, jakou část jejich dlouhodobých pohledávek na pojistném u podniků převezme Konsolidační banka...


(KoB). Návrh ministerstev financí a zdravotnictví projedná vláda 7. února. Potvrdil to našemu listu náměstek ministra financí Eduard Janota. Řekl, že navržená částka, za kterou banka dluhy podniků vyrovná, se pohybuje kolem 4,6 miliardy korun. Počítalo se s tím, že projekt bude zařazen do programu jednání kabinetu již tento týden.

Mluvčí MF Libor Vacek řekl, že návrhem, který přišel z Ministerstva zdravotnictví, se dvakrát zabývala porada vedení Mertlíkova úřadu. Janota vysvětlil, že Konsolidační banka musela s VZP pracně precizovat, které pohledávky budou převedeny. Podle rozhodnutí mají být do programu zařazeny podniky, u nichž má VZP pohledávku minimálně 500 tisíc korun. Takových dlouhodobých pohledávek ve výši půl miliónu korun a více má VZP kolem 22 tisíc. KoB jich má odkoupit podle předkládaného návrhu asi 1500. Janota potvrdil, že je bude od dlužníků vymáhat sama banka. Původně se uvádělo, že to bude věc zdravotních pojišťoven.

Pokud by VZP dostala od banky kolem čtyř miliard korun, zbavila by se závazků po lhůtě splatnosti, které má vůči zdravotnickým zařízením. Náměstek ministra zdravotnictví Antonín Hlaváček řekl, že by se tím odvrátila i hrozba dodavatelů léčiv, že nebudou dodávat léky, když nedostanou v určitých lhůtách zaplaceno. „Pokud by VZP zůstaly závazky po splatnosti 4,5 miliardy, které nyní má, nedokázala by se už v pololetí vyrovnat s placením penále. Neznám znění smluv, ale penále by pak bylo až tři čtvrtě miliardy,“ uvedl.

Předseda Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý řekl, že je sice zdržení s projednáním návrhu ve vládě nepříjemné, ale zatím ještě počkají, jak kabinet rozhodne. Nemocnice a lékárny dluží podle Suchého dodavatelům za léky téměř pět miliard korun

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?