Vláda schválila 220 milionů na nákup očkovacích látek

6. 10. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v pondělí schválila navýšení rozpočtu ministerstva zdravotnictví na zajištění nákupu očkovacích látek o 220 milionů. Informují o tom internetové stránky vlády. Peníze na nákup očkovacích látek požadovala ministryně zdravotnictví, mají pokrýt povinné očkování do konce letošního roku.


Peníze mají nahradit výpadek ve financování, který vznikl tím, že poslanci oproti plánům ministerstva opakovaně neschválili převedení hrazení očkování na zdravotní pojišťovny.

Loni parlament neschválil do rozpočtu ministerstva zdravotnictví peníze na povinné očkovací látky (například proti tetanu, spalničkám a podobně). Už tehdy se předpokládalo, že se povinné očkování bude platit z veřejného zdravotního pojištění, vysvětlil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Parlament však poté neschválil ani to, že by se povinné očkování platilo z veřejného zdravotního pojištění. Očkování se pak hradilo částečně z rezerv ministerstva zdravotnictví, další peníze uvolnila vláda ze státního rozpočtu, uvedl Sršeň. Podle něj se celkem jednalo asi o 800 milionů korun na rok.

S tím, že by všechna pravidelná očkování podle očkovacího kalendáře nově místo státu hradily zdravotní pojišťovny, počítá novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Novelu připravila ještě předchozí ministryně Daniela Filipiová (ODS), návrh schválila vláda v březnu. O novele se mělo hlasovat v červnu, ale Poslanecká sněmovna ji zatím neprojednala. Stále je před prvním čtením.

Úhrada ze zdravotního pojištění je běžná i jinde v Evropě. V ČR by na povinné očkování vydaly pojišťovny zhruba 750 milionů korun.

Ministerstvo původně počítalo se změnou v úhradě očkování v novele zákona o veřejném zdravotním pojištěním, která byla součástí balíku reformních zákonů předchozího ministra Tomáše Julínka (ODS). Vládě se nepodařilo zákony prosadit a ze sněmovny je musela stáhnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?