Vláda schválila novely zákonů o zdravotních pojišťovnách

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministři včera schválili novely zákonů o VZP a ostatních pojišťovnách. Návrh mimo jiné počítá s přesunutím peněz z rezervních fondů pojišťoven do fondu základního, omezení počtu orgánů VZP...


PRAHA - Na zdravotní péči by mělo jít více peněz. Ministři totiž včera schválili novely zákonů o Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) a ostatních pojišťovnách, řekl novinářům během jednání Jindřich Marek z úřadu vlády.

Návrh, který vládě předkládala ministryně zdravotnictví Marie Součková, mimo jiné počítá s přesunutím peněz z rezervních fondů pojišťoven do fondu základního. Právě tak by se měla zvýšit suma, kterou pojišťovny vynakládají přímo na zdravotní péči.

Z rezervních fondů hradí pojišťovny schodky hospodaření základního fondu a zdravotní péči při hromadných onemocněních a přírodních katastrofách. Nyní v nich musejí mít nejméně tři procenta ročních výdajů základního fondu. Novela počítá se snížením limitu na polovinu, tedy na 1,5 procenta.

V rezervních fondech pojišťoven na konci roku 2001 bylo 918 milionů korun, při snížení limitu bude stačit 383 milionů; základní fondy tak získají při stejném hospodaření jako v roce 2001 asi 535 milionů korun navíc.

Podle novely by se měl účelněji využívat také fond prevence. Pojišťovny z nich hradí například léčebné pobyty dětí u moře či antikoncepci. Nově by směly pojišťovny z těchto peněz platit jen programy, které mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví a jejichž cílem není nábor nových pojištěnců.

Další změna se týká postavení zástupců státu ve správní radě VZP. Podobně jako v ostatních pojišťovnách by měli mít právo veta. Novela, kterou dnes schválila vláda, počítá rovněž s novým organizačním uspořádáním VZP, a to hlavně v návaznosti na reformu veřejné správy. Místo okresních pojišťoven budou krajské pobočky a další územní pracoviště.

Navrhuje rovněž omezit počet orgánů VZP, zachovat jednu správní a jednu dozorčí radu proti dosavadním 78 v okresech. Vláda si od toho slibuje především úspory. Například loni bylo naplánováno na odměny pro členy správní a dozorčí rady jedné okresní pojišťovny 260.000 korun, při 78 pojišťovnách částka přesahuje 20 milionů.

Další změna se týká zajišťovacího fondu, do něhož přispívají zaměstnanecké pojišťovny půl procenta průměrných ročních výdajů základního fondu. Na konci roku 2002 v něm bylo 440 milionů. S dalším naplňováním fondu už vláda nepočítá vzhledem k ekonomické stabilitě pojišťoven.

Novely zákonů o VZP a ostatních pojišťovnách jsou dalším pokusem, jak dostat do zdravotnictví více peněz. Před časem ministryně zdravotnictví Součková navrhla zvýšení pojistného, jež platí stát za děti, důchodce a další státní pojištěnce. Pokud novely zákonů o zdravotních pojišťovnách projdou parlamentem a podepíše je i prezident, měly by platit od ledna příštího roku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?