Vláda schválila novou koncepci zdravotnictví

25. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda včera schválila koncepci zdravotnictví MZ do roku 2006. Pacienti by měli být více vtaženi do rozhodování o svém zdraví. Koncepce se zabývá i oddlužením nemocnic...


PRAHA - Občané by měli být více vtaženi do rozhodování o svém zdraví. Jde především o právo na informace o zdravotním stavu, svobodnou volbu lékaře i souhlas s navrhovanou léčbou.

Takové jsou klíčové body koncepce zdravotnictví, kterou chce ministryně Marie Součková uskutečnit do roku 2006.

„Zásadním cílem je zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva při respektování práv pacienta a při zvyšování odpovědnosti každého za vlastní zdraví,“ charakterizoval koncepci premiér Vladimír Špidla po dnešním jednání vlády, která materiál schválila.

Koncepce se zabývá i oddlužením nemocnic. Stát hodlá tíživou finanční situaci nemocnic řešit ve spolupráci s kraji, a to případ od případu.


Klikněte a stáhněte si kompletní text dokumentu "Střednědobá koncepce resortní politiky Ministerstva zdravotnictví ČR v letech 2002 - 2006" ve formátu *.doc.Viz také rubrika DOKUMENTY.

„Nepočítá se s plošným oddlužením,“ uvedl premiér. Individuálnímu řešení bude předcházet vypracování auditu v jednotlivých zdravotnických zařízeních.

Pacient by měl mít také možnost sledovat, jak se jeho lékař dále vzdělává. Součástí střednědobé koncepce je i stanovení minimálního počtu potřebných lůžek v regionech.

Podle ministryně je třeba vzít v úvahu dostupnost lůžek a věnovat se i otázce zástupnosti jednotlivých zařízení v léčbě některých diagnóz.

V některých regionech je nutný vyšší počet lůžek například pro onkologické pacienty nebo lidi s kardiovaskulárními chorobami.

Česká republika by také měla mít v budoucnu centra pro výuku zahraničních týmů v oborech, v nichž čeští odborníci dokázali značnou zdatnost. To se týká například transplantačního programu nebo dětské kardiochirurgie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?