Vláda schválila strategické investice do státních nemocnic

18. 11. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda odsouhlasila upřesněný výčet investic do státních nemocnic pro tento rok. Již v květnu schválila, že letos dá na zásadní modernizaci z výnosu privatizace 1,5 miliardy korun.


Dvanáct investičních akcí, které dostávají podporu, je rozloženo na více let a mají celkovou hodnotu 5,59 miliardy. Usnesení z minulého týdne o schválení investic zveřejnil kabinet na svém webu.

Do nového výčtu zařadila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková již probíhající rekonstrukci a modernizaci dětské části pražské Fakultní nemocnice Motol, a to lůžkových křídel A a B a operačního traktu D a D1.

Celkové náklady činí 3,15 miliardy korun, do konce roku budou provedeny stavební práce v hodnotě 1,5 miliardy. Návrh změny spočívá v nahrazení dodavatelského úvěru ve výši 390 milionů mimorozpočtovými zdroji, z toho 194,9 milionu dostane nemocnice letos a zbytek příští rok.

V novém výčtu je rovněž projekt onkologického centra ve Fakultní nemocnici Plzeň. Celkové náklady činí 986 milionů, do konce letošního roku budou provedeny práce za 580 milionů.

Do výčtu příjemců privatizačních peněz pro letošní rok naopak nebyly zařazeny Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) v brněnské Fakultní nemocnici U sv. Anny a blok chirurgické a intenzivní onkologie a onkologické patologie v Masarykově onkologickém ústavu Brno.

Jejich projekty nejsou hotové. ICRC ale dostane mimorozpočtové peníze, 649 milionů, které budou v kapitole ministerstva zdravotnictví převedeny v příštím roce.

Také projekt vybudování pavilonu ochranného léčení v Psychiatrické léčebně Černovice nebude letos zahájen - léčebna dosud nezískala stavební povolení, a tak nedostane peníze.

V aktualizovaném výčtu 12 investic je například zpracování projektové dokumentace pro výstavbu traumacentra v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, vybavení centra stereotaktické radiochirurgie a radioterapie ve Fakultní nemocnice Ostrava a Leksellův gama nůž v pražské Nemocnici Na Homolce.

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice dostane peníze vypracování analýzy možností rozvoje a modernizace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?