Vláda se má zabývat přeměnou fakultních nemocnic na univerzitní

27. 8. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Přeměnou fakultních nemocnic na univerzitní by se ve středu měla zabývat vláda. Věcný záměr zákona počítá s tím, že univerzitní nemocnice budou neziskové a v zákoně bude pojistka proti jejich privatizaci.


Do řízení nebudou zasahovat politici. Ředitele by jmenovala správní rada složená ze zástupců školy, státu a kraje. V dozorčí radě by byli zástupci státu, školy a nově i zaměstnanců. Novinkou je možnost smluvních platů. Zákon by měl platit od roku 2014.

„Nová právní úprava umožní, aby univerzitní nemocnice byly řízeny manažerským způsobem, kdy bude jednoznačně dána odpovědnost vedoucích pracovníků za hospodaření,“ uvádí se v materiálu pro vládu. Stát by tedy neručil za závazky univerzitní nemocnice a jejich hospodaření kvůli dluhům nedotoval, jek to dřív dělal u některých fakultních nemocnic.

Hlavní činností bude poskytování zdravotních služeb, spolupráce na praktické výuce zdravotníků a na vědecké a výzkumné činnosti.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) se minulý týden s vládními legislativci shodl na kompromisu mezi tím, zda univerzitní nemocnice bude organizace nezisková sui generis (svého druhu), anebo organizace podle nového občanského zákoníku, který definuje nový typ neziskových organizací ve smyslu ústavů. Vycházet se bude z druhé možnosti, chystaný zákon ale podrobněji rozvede obecná ustanovení občanského zákoníku, přitom zohlední i dohody ministerstva s univerzitami.

Nemocnice získá titul univerzitní po uzavření smlouvy s lékařskou fakultou, která má akreditovaný studijní program nebo studijní obor všeobecné lékařství. Smlouva vymezí rozsah výuky či pracovně právní vztahy, tedy rozsah úvazků a evidenci pracovní doby.

Příjmy od zdravotních pojišťoven smí univerzitní nemocnice použít pouze na úhradu nákladů poskytování zdravotních služeb, včetně modernizace nebo platů. Náklady na praktickou výuku studentů ponese škola.

Zákon o univerzitních nemocnicích připravoval před čtyřmi lety tehdejší ministr Tomáš Julínek (ODS). Chtěl z fakultních nemocnic udělat univerzitní zařízení v podobě akciových společností. Kritici varovali, že to je cesta k jejich privatizaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?