Vláda se má zpovídat z dluhů nemocnic

27. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Financování českých nemocnic je podle opozice v tak kritickém stavu, že jeho řešení nesnese odkladu. Vláda se má ze situace zpovídat v pátek poslancům...


Opozice prosadila interpelaci včera, když návrh shodně předložili poslanci KSČM a ODS a při hlasování je podpořili tři lidovci, dva unionisté a i jeden člen ČSSD.

Vláda tak musí připravit podrobnou zprávu i řešení zadluženosti nemocnic, které stát prvním lednem předá do správy krajům.

V kritice vlády je ODS i KSČM zajedno

„Při projednávání rozpočtu na rok 2003 za účasti ministra financí jsme byli navíc informováni, že státní rozpočet nepočítá s možností řešení dluhů nemocnic. Nepochybně hrozí, že od 1. 1. 2003 přijde řada nemocnic do režimu krizového řízení a bude tak narušena dostupnost zdravotnické péče,“ prohlásil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Podle něho nejde jen o již dlouho diskutovaná zařízení, jako jsou nemocnice v Plané u Mariánských Lázní, v Lounech či v Táboře, ale i o další např. v Třebíči.

Ke Kováčikovi se připojili i Milan Cabrnoch a Jiří Pospíšil (oba ODS), kteří varovali před omezením dostupnosti zdravotní péče.

Právo, 27.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?