Vláda souhlasí s očkováním dětí na chřipku,dorazily nové vakcíny

2. 12. 2009 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezpečnostní rada státu i vláda souhlasí s očkováním dětí se závažnými chronickými nemocemi mezi 10 a 17 lety proti prasečí chřipce. Očkovat se mají děti s podobnými diagnózami, jaké mají dospělí navržení k očkování, a děti s dalšími vážnými nemocemi.


Ministryně Dana Jurásková novinářům po jednání vlády také řekla, že dnes ráno dorazila druhá dávka vakcín. Je jich 72.000 dávek, rozvezeny budou v nejbližších dnech.
Vláda podle ministryně koupila tolik očkovací látky, kolik pokládala za odpovídající vzhledem k riziku a struktuře české populace. „Je na každém občanovi, kterému bude vakcína nabídnuta, aby se rozhodl, zda se nechá očkovat či nikoliv. Musím upozornit na to, že riziko komplikovaného průběhu tohoto onemocnění je zejména u osob, které trpí chronickými chorobami, poměrně vysoké,“ zdůraznila Jurásková. Také na úrovni EU bylo podle ní všem ohroženým kategoriím doporučeno nechat se očkovat.

Jurásková dnes připustila, že v celé Evropě lidé z ohrožených kategorií očkování odmítají. Pro chronicky nemocné však podle ní neexistuje jiné preventivní opatření než očkování.
Zdůraznila, že při rozhodování by lidé měli dát na relevantní informace. „Sdělení lékařů různých odborností nebo jejich osobní názor skutečně relevantní není,“ zdůraznila ministryně. Lidé by se prý měli řídit názorem České vakcinologické společnosti, mikrobiologů a epidemiologů.
Očkování se týká odhadem 66.000 dětí, většině z nich bude stačit jedna dávka vakcíny. Děti s rakovinou a poruchami imunitního systému by měly dostat i druhou posilovací dávku.
Vakcínu by měly dostat i děti s chronickým onemocněním dýchacích cest, ledvin a srdce, které jsou ohroženy srdečním selháním. Očkovány by měly být také děti s neurologickým onemocněním. Převážná část navržených budou děti s astmatem, které budou očkovány, pokud dlouhodobě užívají inhalační léčbu.

Děti k očkování budou navrhovat pediatři, očkovat je ale sami nebudou. Očkováním dětí budou pověřena vybraná krajská vakcinační centra. Očkování má začít příští týden.
Na celém světě je podle ministryně nyní k dispozici více než 65 milionů dávek pandemické vakcíny. Čtyři schválené jsou bezpečné, ve 27 zemích světa jsou lidé očkováni, v 15 je používána stejná látka jako v ČR. Velká Británie ohlásila, že rozšiřuje skupinu očkovaných osob o děti od šesti měsíců, ČR s podobným krokem počká na vyjádření Evropské lékové agentury a konec klinických testů. Pak bude doplněna i česká očkovací strategie.

V tuto chvíli je stejnou látkou jako v ČR po celém světě očkováno na pět milionů osob, z toho až 35.000 těhotných a 120.000 dětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?