Vláda USA chce dál podporovat výzkum kmenových buněk

1. 9. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Americká vláda se v úterý odvolala proti soudnímu rozhodnutí, které zakázalo státu finančně podporovat výzkum embryonálních kmenových buněk.


Administrativa požaduje zrušení zákazu, který by podle ní mohl významně poškodit vědecký výzkum v této oblasti a zároveň zavinit zrušení více než 1300 pracovních míst. Informovala o tom agentura Reuters.

Minulý týden soudce Royce Lamberth federální financování tohoto výzkumu minulý týden zakázal. Zdůvodnil to tím, že při výzkumu jsou lidská embrya ničena.

“(Zákaz) ohrožuje jak případné přínosy výzkumu, tak stovky milionů dolarů z peněz daňových poplatníků, které už byly do výzkumu vloženy,“ uvedla vláda v požadavku na zrušení původního soudního rozhodnutí. „Mnohé projekty nepřežijí byť jen dočasné přerušení (státního) financování,“ píše se ve zdůvodnění.

Vláda dále zdůraznila, že výzkum kmenových buněk může pomoci v léčení nemocí, s nimiž si současná medicína zatím neví rady. Vědci si od výzkumu embryonálních kmenových buněk slibují významný pokrok například při léčbě poškození míchy nebo Parkinsonovy choroby.

Poskytnutí státní podpory pro výzkum embryonálních kmenových buněk bylo jedním z prvních kroků, které schválila administrativa demokratického prezidenta Baracka Obamy po jeho nástupu do úřadu v lednu 2009. Předchozí vláda republikána George Bushe státní financování takových projektů z etických důvodů odmítala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?