Vláda v demisi rozhodne o navýšení plateb za státní pojištěnce

19. 6. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví dnes na jednání vlády předloží svůj návrh na navýšení platby za státní pojištěnce. Ministerstvo zdravotnictví v návrhu doporučuje a žádá zvýšení částky, která již třetím rokem stagnuje na 723 Kč, o 77 Kč či alternativně o 50 Kč.


Obě varianty by podle ministra zdravotnictví v demisi Leoše Hegera (TOP 09) zdravotnictví výrazně pomohly v překlenutí současných problémů, které kromě vleklé finanční krize zhoršují i daňové změny – zejména pak v tomto roce aplikované navýšení DPH.

Navýšení je na místě

Z důvodové zprávy ministra zdravotnictví pro návrh nařízení vlády vyplývá, že i Leoš Heger si je vědom dopadů několik let stagnujících plateb za státní pojištěnce na systém veřejného zdravotního pojištění. Stát dle této zprávy zatím nevyužil flexibility, kterou poskytuje zákon v možnostech navyšování plateb za státní pojištěnce. „Zákon umožňuje vládě stanovit vyměřovací základ pro pojistné hrazené státem s přihlédnutím k vývoji průměrné mzdy zveřejňované Českým statistickým úřadem, možnostem státního rozpočtu a vývoji finanční bilance veřejného zdravotního pojištění,“ zdůvodňuje ministerstvo oprávněnost svého návrhu.

Raději více než méně

Ministerstvo zdravotnictví po vyhodnocení účetní závěrky zdravotních pojišťoven dospělo k závěru, že se systém dostává do deficitu, který již není schopen plně korigovat dosud využívanými úspornými opatřeními pokusy o zvyšování efektivity. Finanční injekce od ministerstva financí v podobě navýšení klíčové platby za státní pojištěnce je dle úřadu Leoše Hegera v této situaci na místě.

„Systém zdravotnictví v uplynulých letech prokázal schopnost vypořádat se s pomalejším růstem příjmů zejména zvyšováním vlastní efektivity. Otázkou je, zda je reálné tímto způsobem generovat další úspory i nadále. Já osobně jsem přesvědčen, že by v tento moment bylo navýšení příjmů vhodné i potřebné. Zdravotnictví se s oklestěním příjmů vypořádalo velmi dobře a našlo vnitřní rezervy, které tento tlak pomohly ustát, nyní je ale načase umožnit systému další rozvoj,“ míní Leoš Heger, který vládě navrhuje hned dvě varianty navýšení platby za státní pojištěnce. První variantou je navýšení platby ze současných 723 na 773 Kč, druhou a ministerstvem preferovanou možností je zarovnání platby na rovných 800 Kč.

Poskytovatelé už potí krev

Dle výpočtu ministerstva už resort zdravotnictví v době krize přišel o zhruba 30 miliard korun, zvyšováním DPH pak o dalších 6,6 miliardy. Přibližně 24 miliard korun z takto vzniklého deficitu bylo pokryto z rezerv zdravotních pojišťoven, o zbytek se prý ministerstvo postaralo svým tlakem na zvyšování efektivity zdravotnických zařízení. „V současné době jsou již vnitřní zdroje systému takřka vyčerpány.

Z predikce příjmů a nákladů systému veřejného zdravotního pojištění na rok 2013 vyplývá, že celková bilance systému veřejného zdravotního pojištění v roce 2013 může dosáhnout záporné hodnoty, a to ve výši přibližně 8 miliard korun,“ uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo dále připomíná, jak se vyvíjel poměr příjmů a výdajů ve zdravotnictví v uplynulých letech. „Před začátkem krize v roce 2008 stoupal meziročně výběr pojistného od občanů v průměru o 8,5 mld. korun ročně. V roce 2009 naopak došlo k propadu a v dalších letech ke stagnaci na straně příjmů,“ podotkla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

V současné době je prý zdravotnictví v situaci, kdy jsou rezervy takřka vyčerpány a „tlak na zvyšování efektivity vede poskytovatele zdravotních služeb na samotný kraj jejich ekonomických možností“, přičemž stagnace meziročního růstu stále trvá. Podle Leoše Hegera situaci ve zdravotnictví významně komplikuje i opakované navyšování DPH. „Svůj díl na rozevírání nůžek mezi příjmy a výdaji systému zdravotního pojištění nese bezpochyby i opakované zvýšení daně z přidané hodnoty,“ uzavřel ministr zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?