Vláda zdravotnictví nezreformuje

23. 4. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dany Juráskové, kterou ODS nominovala na ministryni zdravotnictví, české zdravotnictví sice potřebuje reformu, úřednická vláda pod vedením Jana Fischera ji však neprovede. "V tuto chvíli pro to není politická podpora," řekla po rozhovoru s Fischerem...


Podle ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dany Juráskové, kterou ODS nominovala na ministryni zdravotnictví, české zdravotnictví sice potřebuje reformu, úřednická vláda pod vedením Jana Fischera ji však neprovede.

„V tuto chvíli pro to není politická podpora,“ řekla ve středu po rozhovoru s Fischerem.

Hlavní prioritou by pro Juráskovou jako ministryni zdravotnictví bylo zachování současného rozsahu zdravotní péče. Zdravotnické poplatky, které v posledním roce radikálně rozdělily českou politickou scénu, jsou podle kandidátky tématem politickým. Má na ně osobní názor, nechce ho ale prezentovat.

Fischer ve středu v pražském Hrzánském paláci přijal kromě Juráskové i kandidáta na vedení rezortu kultury Horymíra Kubíčka a spravedlnosti Danielu Kovářovou, které rovněž navrhla ODS. Setkal se i s kandidátem na ministra práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou, zemědělství Jakubem Šebestou a místního rozvoje Rostislavem Vondruškou.

Ty nominovala ČSSD. Žádný z pozvaných od Fischera neslyšel konečnou nabídku funkce. Fischer se chce rozhodnout příští týden, už tento pátek bude nicméně o svém postupu informovat prezidenta Václava Klause. Designovaný premiér přijal také bývalého šéfa Akademie věd Václava Pačese, který vedl komisi posuzující energetickou koncepci státu, a jeho nástupce v čele akademie Jiřího Drahoše.

Fischer se spolu s premiérem v demisi Mirkem Topolánkem (ODS) také setkal s předsedou Evropské komise José Barrosem. Jednali spolu o dokončení českého předsednictví EU.

E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?