Vládní legislativa souhlasí se vznikem univerzitních nemocnic

17. 8. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládní legislativci se shodli s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) na věcném záměru zákona o univerzitních nemocnicích. Souhlasili s tím, aby se fakultní nemocnice transformovaly na univerzitní nemocnice, které budou neziskové.


Budou mít své správní a dozorčí rady, do jejich řízení už nebudou zasahovat politici. Do 14 dnů dostane text vláda. ČTK to řekl ministr.

„To mám radost, že nám něco jednou vyšlo,“ shrnul své pocity po jednání s legislativci. Hlavní krok kupředu vidí v tom, že nemocnice by měly být odstátněné a měly by se vymanit z přímého vlivu politiků.

„Na základě schváleného věcného záměru připravíme paragrafované znění, které předložíme na začátku příštího roku, zákon by mohl platit od roku 2014,“ doplnil legislativní náměstek Martin Plíšek.

„Podařilo se nám najít kompromis mezi tím, zda to bude organizace nezisková sui generis, anebo organizace podle nového občanského zákoníku, který definuje nový typ neziskových organizací ve smyslu ústavů,“ uvedl ministr. Zákon podrobněji rozvede obecná ustanovení občanského zákoníku, přitom zohlední i dohody ministerstva s univerzitami.

Velká změna bude podle ministra v řízení těchto nemocnic. Ministr už nebude jmenovat a odvolávat ředitele, to bude dělat správní rada, ve které budou zástupci ministerstva, vysoké školy a lékařské fakulty a kraje.

Fakultní nemocnice změněné na univerzitní zařízení budou podle ministra fungovat pro pacienty jako dosud. Hlavní rozdíl je podle něj ve strategické podobě, nemocnice by se měly chovat odpovědněji, protože už nebude garance státu, že nahradí jejich hospodářské deficity.

Na rozdíl od původního záměru nebude na doporučení vládních legislativců přesný výčet devíti univerzitních nemocnic v příloze zákona. „Nebude tam muset být z toho důvodu, že bude jasný nárok na to získat statut univerzitní nemocnice, když splní předem daná kritéria,“ řekl náměstek.

Pokud bude nemocnice tato kritéria splňovat, nelze ji zrušit. Zanikla by jedině v případě, že by jí byla odňata akreditace, což podle Plíška u nynějších fakultních nemocnic nehrozí. „Pokud by se teoreticky nějaká nemocnice dostala do zásadních problémů, bude toto řešení pružnější. Nemusí konat parlament, je jasný nástroj, jak má exekutiva jednat,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?