Vládní výbor pro postižené občany ocenil publicistická díla

11. 12. 2012 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany oceňoval publicistická díla. První cenu v tiskové kategorii udělil Barboře Němcové za reportáž ze závodu v běžeckém lyžování ve Švédsku, kde dělala doprovodnou závodnici nevidomé Lence Zahradníkové při legendárním devadesátikilometrovém Vasově běhu.


Z rozhlasových soutěžních prací porotu nejvíce zaujal kolektivní dokument Modlitba pro Anežku o životě dívky zraněné po pádu z koně a z televizních dokument Andělská hra, ve kterém Adéla Sirotková mapuje život Romany Andělové v mládí postižené leukémií, která se v dospělosti rozhodla pomáhat dětem s touto nemocí.

„Péče o zapojení tělesně postižných do života je naše morální a lidská povinnost,“ řekl na úvod premiér a předseda výboru Petr Nečas. Dodal že zapojení handicapovaných do každodenního života je ku prospěchu celé společnosti. Za dobu existence ceny výboru prošlo soutěží více než tisíc publicistických děl. V letošním ročníku bylo hodnoceno 68 prací, které posuzovala nezávislá devítičlenná porota.

Ceny jsou udělovány těm dílům, která nejvhodnějším a nejlepším způsobem upozorňují na problematiku zdravotního postižení. Hlavním měřítkem při jejich posuzování je to, jak může přihlášená práce oslovit veřejnost, seznámit ji s problémy zdravotně postižených a jak může pozitivně ovlivnit přístup lidí k osobám se zdravotním postižením.

Vyhlašování výsledků je již tradičně spojováno s Mezinárodním dnem osob se zdravotním postižením, který si od roku 1981 celý svět připomíná 3. prosince, kdy byl Valným shromážděním Organizace spojených národů poprvé vyhlášen. Jeho cílem je přispět k plnění závazku mezinárodního společenství k zvyšování míry integrace zdravotně postižených osob do společnosti.

Každý rok je v rámci Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením stanoveno konkrétní téma, na které má být zaměřena hlavní pozornost v příštím období. Tématem pro letošní rok je Odstraňování překážek k vytvoření inkluzivní a přístupné společnosti pro všechny.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?