Vlastními školkami bojují o zdravotní sestry

5. 10. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestry se stávají vysoce ceněným a nedostatkovým zbožím. Pro jejich získání a udržení tak musejí nemocnice mezi sebou tvrdě bojovat a vynakládat nemalé peníze na různé benefity.


Jedním z nejžádanějších požitků „navíc“ k platu se v poslední době stávají zdarma poskytované služby mateřských škol zejména pro děti středního zdravotnického personálu. Pražské nemocnice, která si je dokázala zřídit, má nyní oproti ostatním velkou výhodu. Ovšem existuje i celá řada „netradičních“ bonusů.

„Pro zdravý rozvoj dítěte je velmi důležité, aby v tomto citlivém předškolním věku bylo jednak co nejvíce s rodiči, ale také aby se mu dostalo kvalitních základů do života, například zásad života v kolektivu vrstevníků. Zvláště v dnešní době se toto bohužel stává čím dál větším problémem,“řekl Právu psycholog Jan Rubeš.

Asi nejdál jdou v tomto směru v Thomaeyrově nemocnici. „Naše školka má otevřeno už od šesti hodin ráno do 17 hodin. To jinde nemají. Proto se u nás dokážeme postarat také o děti rodičů, kteří nastupují na ranní směnu,“ řekla Právu ředitelka mateřinky spadající pod nemocnici Iva Křiváková. Navíc se podle ní rýsuje dohoda o prodloužení chodu školky až do 20 hodin.

O děti zdravotníků sloužících noční se už dnes dokáží postarat přes noc na zdejší pediatrické klinice, kde je pro ně připraven pokoj s videem, hračkami a knížkami, ze kterých jim sestra čte před usnutím. Podle Křivánkové se navíc od letošního září zvýšila po rekonstrukci budovy za 2,5 miliónu kapacita školky. V současnosti tak má mateřinka sídlící jen pár metrů od nemocnice v Kukučínově ulici kapacitu 44 dětí ve věku 3-6 let.

„Měsíční náklady na její provoz spolknou více jak 70 tisíc korun, platy učitelů navíc hradí město. Rodiče na školném neplatí nic, to za ně platí nemocnice. Za stravu přispívají 37 korunami na den,“ dodala Křivánková. Podle mluvčí vinohradské nemocnice Jany Jelínkové využívá zdejší ústav k podobným účelům jako krčská nemocnice jednu ze „tříd“ dětského domova, spravovaného nemocnicí. „Zde zajišťujeme hlídaní dětí pro naše zaměstnance v nepřetržitém provozu. Každému zaměstnanci je tento benefit poskytován a týká se dětí do šesti let a to přibližně dva roky,“ řekla Právu Jelínková s tím, že zaměstnavatel rodičům na umístění dětí do školky přispívá.

Kromě toho nemocnice podle Jelínkové sestrám částečně dotuje dovolené a ubytování na ubytovnách.“Jedná se o příspěvek ve výši kolem dvou tisíc korun měsíčně,“ dodala Jelínková.

Jinou cestou než v Krči se pro získání sester se vydala vedení nemocnic v Motole a na Bulovce. „Nabízíme vzdělávací programy, odborné stáže, ubytování v areálu nemocnice,“ řekla Právu Jurinová. Podle ní ale i tak nemocnici chybí asi 20 sester, zejména na JIP a ARO. Ani podle její kolegyně z Bulovky Sabiny Petrtýlové nemá zdejší ústav pro své zaměstnance vlastní školku. Tento handicap se ale podle Petrtýlové snaží vedení nemocnice svým sestrám vrátit jinak.

„Přispíváme jim na stravování, dětskou rekreaci, očkování dětí, zájezdy, rehabilitaci a pobyty v lázních,“ vyjmenovala Petrtýlová „klasické“ formy bonusů. Kromě nich ale také Bulovka svým sestrám nabízí k platu také poněkud neotřelá přilepšení, jako např. slevy na provedení estetických operací na klinice plastické chirurgie. Sestry si zde tak mohou nechat za příspěvek od nemocnice nechat udělat nová prsa, absolvovat korektivní dermatologii a lymfologii, zacvičit si nebo se nechat namasírovat přímo v areálu nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?