Vláda bude posuzovat návrh na zúžení vstupních prohlídek

24. 7. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda na svém zítřejším zasedání posoudí návrh novely zákona o specifických zdravotních službách z dílny poslanců ČSSD, který by měl významně zúžit povinnost vstupních prohlídek. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) by si ale rád upravil svůj zákon sám.


Poslanci opoziční ČSSD v čele s Janem Chvojkou chtějí, aby se povinnost podrobit se lékařské prohlídce nevztahovala na osoby vykonávající práci na dohodu. Vstupnímu lékařskému vyšetření by se měly v budoucnu podrobovat jen osoby, kterým má vzniknout pracovní poměr.

Zbytečná zátěž pro zaměstnavatele

Skupina poslanců ČSSD v novele zákona o specifických zdravotních službách uvádí, že povinnost lékařských prohlídek zavedená od dubna zbytečně zatíží zaměstnavatele i zaměstnance. Zúžení povinnosti by podle nich přineslo úspory i veřejným rozpočtům; prohlídky hradí podle zákona zaměstnavatel.

Poslanci vidí problém v tom, že podle stávající podoby zákona o specifických zdravotních službách se považuje každá osoba ucházející se o zaměstnání automaticky za zdravotně nezpůsobilou a zaměstnavatel je pak podle zákoníku práce (§ 32) povinen před uzavřením pracovní smlouvy zajistit uchazeči vstupní lékařskou prohlídku. Tato povinnost se ale týká i prací na dohodu, a to bez ohledu druh práce a dobu, na kterou se dohoda uzavírá.

„Tato povinnost v některých směrech neúměrně zatěžuje zaměstnavatele i osoby ucházející se o zaměstnání a lze souhlasit s tím, že není nutné ve všech případech striktně požadovat provedení vstupní lékařské prohlídky,“ uvádějí poslanci v předkládací zprávě.

Heger chce vlastní úpravu

Poslanci největší opoziční strany už podobnou úpravu předložili v rámci novely, která se primárně zabývala odměňováním přesčasové práce. Návrh ale v červenci neprošel sněmovnou a byl vrácen předkladatelům k dopracování.

Následně, stejně jako v předchozích pokusech opozice o úpravy legislativních produktů ministerstva zdravotnictví, Leoš Heger oznámil, že chystá vlastní novelu upravující vstupní prohlídky, kterou předloží do konce srpna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?