Vláda neměla při jednání ÚS zástupce, Ludvík se omluvil

11. 5. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) se v úterý omluvil z jednání Ústavního soudu (ÚS) o způsobu, jak zdravotní pojišťovny stanovují výši úhrad zdravotnických prostředků.


Ludvík pověřil zastupováním vlády svého náměstka pro legislativu Radka Policara, podle ÚS to však zvoleným způsobem učinit nemohl.Soud tedy na úvod jednání Policara přesadil z lavice pro vedlejší účastníky řízení mezi veřejnost. Vláda tak formálně nemá při jednání svého zástupce. Vláda v minulosti pověřila účastí ministra Ludvíka. V úterý odpoledne soud dostal jeho omluvu spojenou s pověřením náměstka Policara. Pověření vlády však podle předsedy ÚS Pavla Rychetského není tímto způsobem přenosné. Je možné, že Policar bude vyslechnut jako reprezentant ministerstva zdravotnictví, pokud to soudci uznají za potřebné. Svého zástupce nemá u soudu ani Sněmovna.

ÚS se systémem úhrad zabývá z podnětu skupiny senátorů, podle kterých je současný systém netransparentní a neústavní. V jednací síni jsou Jan Žaloudík a Alena Dernerová. Mezi zdravotnické prostředky patří například vozíky, berle, sluchadla, brýlové čočky a množství dalších, často velmi sofistikovaných pomůcek.

Plénum se chce seznámit se současnou praxí zdravotních pojišťoven. Předvolalo jako svědky zástupce Všeobecné zdravotní pojišťovny, Svazu zdravotních pojišťoven, Národní rady osob se zdravotním postižením, oborových asociací a odborných společností.

Podnět dvou desítek senátorů obdržel soud v lednu 2015. Sporná část zákona o veřejném zdravotním pojištění říká, že zdravotnické prostředky se hradí ve výši 75 procent ceny „v provedení nejméně ekonomicky náročném“. Pojišťovny při určení ceny používají průzkum trhu. Podle senátorů by měl zákon jednoznačně popisovat proceduru stanovení výše úhrady konkrétního prostředku.

Včerejší veřejné jednání pléna bylo první od roku 2013. Rychetský ho zahájil čtením zpravodajské zprávy o dosavadním stavu řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?