Vláda projedná plány vlády ve zdravotnictví

20. 2. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v pondělí představí zástupcům zaměstnavatelů a zaměstnanců své plány ve zdravotnictví do konce volebního období.


Kabinet plánuje především navýšit platby za státní pojištěnce pro příští rok, snížit doplatky na léky pro děti a seniory, zvýšit příplatky pro sestry v nemocnicích a schválit návrh zákona o univerzitních nemocnicích. Vyplývá to z podkladu, který má v pondělí projednat tripartita.

Nařízení vlády, které má zajistit navýšení plateb za státní pojištěnce o 3,5 miliardy korun, je v současnosti v připomínkovém řízení. Měsíční částka, kterou stát za děti či důchodce odvede, by se měla zvýšit o padesátikorunu na 969 korun. Kabinet chce nařízení schválit do konce června.

Novelu zákona, která by zajistila snížení limitů pro doplatky na léky u dětí a seniorů, v lednu schválila vláda, nyní ji posoudí poslanci. Pokud novela vejde v platnost, roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let se sníží z 2500 na 1000 korun, u důchodců od 70 let dokonce na 500 korun. Při překročení tohoto limitu pojišťovny vrací pojištěncům peníze, které za léky zaplatí navíc.

Dá se očekávat, že kritiku zaměstnavatelů i odborů by mohl vyvolat zákon o univerzitních nemocnicích, který chce ministerstvo zdravotnictví v příštích týdnech projednat ve vládě. Po jednání pracovního týmu tripartity pro zdravotnictví tento týden zástupci nemocnic i odborů namítali, že zákon je nekoncepční a připravován ve spěchu. Podle poslední verze návrhu by se na novou právní formu mělo od příštího roku přeměnit deset fakultní nemocnic. Mezi nimi je i Ústřední vojenská nemocnice, která je zároveň vojenskou fakultní nemocnicí.

Legislativní proces zatím není dokončen u zákona o vzdělávání nelékařských zdravotníků, který vláda taktéž řadí mezi priority. Zdravotní sestry by podle novely nepotřebovaly vysokoškolské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy.

Na podporu zdravotních sester, které slouží v nemocnicích u lůžek pacientů, chce ministerstvo od července prosadit navýšení příplatku. Nyní činí příplatek pro tyto profese 400 až 1000 korun měsíčně, nově by sestry mohly dostávat až o 2000 korun více. Pro nemocnice, které se nemusí řídit rozhodnutím vlády, vytvoří ministerstvo speciální dotační program. Celkem bude opatření tento rok stát miliardu korun.

Tripartita by se měla zabývat rovněž návrhem odborů na sjednocení systémů odměňování ve státních a soukromých lůžkových zařízeních. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky jsou průměrné mzdy v soukromém sektoru v této oblasti o několik tisíc korun nižší. Vláda ale takové opatření považuje za problematické.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?