Vlna otrav závadným alkoholem klesá, přesto přibyla další oběť

2. 10. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
I když Česko má už zřejmě hlavní vlnu otrav závadným alkoholem za sebou, přibyla dnes další oběť pančování. Pitva prokázala, že se muž z Frýdecko-Místecka, který byl nalezen mrtvý 28. září, otrávil metylalkoholem.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger znovu apeloval na odpovědnost a opatrnost při konzumaci alkoholu.

Úřady také popsaly, jak se mají podnikatelé zbavovat lahví s nejasným původem. Pokud s alkoholem nebude nakládáno jako s nebezpečným odpadem, hrozí jim pokuta až 50 milionů korun.

Hygienici provedli o prodlouženém víkendu 1207 kontrol, převážně v restauracích, a našli 20 pochybení, hlavně u dokumentace k nabízeným lahvím tvrdého alkoholu. Kontroly reagovaly na čtvrteční zmírnění prohibice, která trvala od poloviny září.

K dnešku je v nemocnicích deset lidí otrávených metanolem, z nich pět bylo přijato o víkendu. Celkem se od začátku září otrávilo 77 osob, potvrzeno je 27 úmrtí. Heger situaci označil za „postkulminační stav“. Kontroly hygieniků, potravinářské i obchodní inspekce a testování hasičů podle něj ukazují na to, že zatížení sítě jedovatým nebo nelegálním alkoholem klesá.

Lidé po dvou týdnech zákazu prodeje tvrdého alkoholu podle obchodníků neprojevili zvýšený zájem o artikl, který se postupně vrací do regálů. Výrobci najeli po pauze na plnou výrobu.

Alkohol vyrobený do konce loňského roku mohou už restaurace i obchody volně prodávat, k tvrdému alkoholu vyrobenému letos si musejí do konce listopadu opatřit dokumenty o původu lihu. Pokud je nezískají, musejí alkohol zničit.

Podle zákona o odpadech by měli lahve předat firmám nebo jednotlivcům, kteří vlastní oprávnění k nakládání s nebezpečným odpadem. Alkohol s nejasným původem z domácností mohou lidé donést do obecních sběrných dvorů.

V kanalizaci a čistírně odpadních vod už skončilo patrně 30.000 lihu z Likérky Drak na Kroměřížsku. Rumový odér tam na znečištění upozornil ve čtvrtek. Únik nyní analyzují hygienici a další úřady.

Díky ústupu otrav krizový štáb složený z ministerských úředníků, který se dosud scházel denně, znovu zasedne až za týden, měl by se začít zabývat koordinací legislativních návrhů na ochranu obyvatel před nelegálním alkoholem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?