Vloni bylo v Česku ošetřeno více cizinců než předchozí rok

16. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ošetření v některé z českých nemocnic v loňském roce potřebovalo 60.870 cizinců, což je o 6500 více než v roce 2002. Celkové náklady na jejich léčbu přesáhly částku 455 milionů korun, 13 procent z toho zůstalo neuhrazeno...


PRAHA - Vyplývá to z materiálu Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Z národností vedli mezi zahraničními pacienty Slováci a Ukrajinci, z některého ze států Evropské unie pocházelo 18 procent cizinců.

Nemocnice v krajích při západní hranici republiky nejčastěji poskytovaly péči Vietnamcům a Němcům. Ukrajinci zase častěji vyhledávali ošetření ve velkých městech, kde snadněji nacházeli zaměstnání. Pouze Slovákům byla péče poskytována rovnoměrně po celém území státu. Nejméně cizinců ošetřily nemocnice na Vysočině, nejvíce naopak zdravotnická zařízení v hlavním městě.

Slováci s 85 miliony a Ukrajinci s 73 miliony korun vedli rovněž v nákladech, které byly na jejich léčbu vynaloženy, ale také po nich nejčastěji v nemocnicích zůstával dluh. Po nich následovali obyvatelé Německa. V přepočtu na jednoho pacienta však nejdražší léčbu potřebovali pacienti z Lucemburska, Dánska a Nizozemska.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?