Vnitro zasáhlo proti proplácení poplatků

6. 1. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr vnitra Martin Pecina včera odstartoval boj proti proplácení zdravotnických poplatků. Zahájil správní řízení se čtyřmi kraji - Ústeckým, Zlínským, Jihočeským a Královéhradeckým. Hejtmani mají ještě dva měsíce na to, aby systém upravili, pokud tak neučiní, zastaví proplácení sám ministr.


Ministerstvu vadí, že lidé v těchto krajích nemusejí poplatky hradit, formou daru je totiž za ně zaplatí právě hejtmanství. „Kraje překračují meze své působnosti a svým postupem zbavují pojištěnce jejich zákonné povinnosti, čímž dochází k eliminaci regulačního efektu poplatků,“ uvedlo ministerstvo v tiskovém prohlášení.

Pokud nezjednají nápravu do dvou měsíců, úřad sám zruší ta rozhodnutí kraje, která proplácení umožňují. Kraje ale s takovým postupem nesouhlasí a otevřeně názor ministerstva kritizují.

Většina hejtmanů je přesvědčena, že o sporu bude muset rozhodnout soud. S ministerstvem chtějí ale i nadále jednat. „Jsem přesvědčen o tom, že poskytování daru z rozpočtu kraje je v samostatné kompetenci krajů,“ shrnul názor předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

O zákonnosti proplácení poplatků jsou přesvědčeni i hejtmani dotčených krajů. „Ministerstvo vnitra má právo zahájit s námi správní řízení a my máme právo stále trvat na svém, tedy že se domníváme, že náš postup je v souladu se zákonem,“ uvedl pro ČTK hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD). Kraj je ale podle něj připraven svolat zastupitelstvo a o poplatcích dále jednat.

Další kraje dostaly odklad

Původně se hovořilo o tom, že správní řízení by mohlo být zahájeno se Středočeským, Pardubickým či Jihomoravským krajem. Ty totiž systém proplácení poplatků také měnit nechtěly.

Plzeňský kraj nemá podle ministerstva systém úhrady regulačních poplatků v rozporu se zákonem. K nápravě už přistoupil Karlovarský a Olomoucký kraj. Systém úhrady byl v obou případech upraven podle vzoru Plzeňského kraje.

„Jsem rád, že většina krajů systém úhrady regulačních poplatků už uvedla nebo se snaží uvést do souladu s názorem ministerstva vnitra,“ řekl ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj se postup ministerstva vyplatil.

Šest krajů - Středočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Liberecký, Vysočina a Pardubický - přislíbilo ministerstvu, že do konce ledna znovu projednají hrazení poplatků. Pokud nezjednají nápravu, vnitro s nimi zahájí správní řízení 31. ledna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?